Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінмоніторинг PEP: Нацбанк надав рекомендації

Реклама

Банки та небанківські установи повинні застосовувати ризик-орієнтований підхід під час роботи з національними політично значущими особами (Politically Exposed Persons, PEP) та мати динамічну систему управління ризиками, що дозволятиме оперативно виявляти, аналізувати  інформацію про РЕР та вживати адекватних заходів щодо цієї категорії клієнтів. Відповідну рекомендацію регулятор надав фінансовим установам у листі від 06 лютого 2024 року.

НБУ наголошує, що встановлення всім без винятку клієнтам, які належать до категорії РЕР, високого рівня ризику або відмова у встановленні ділових відносин лише на підставі факту виконання особою визначних публічних функцій не відповідає ризик-орієнтованому підходу. Також такий підхід  суперечить Закону про фінмоніториг. Фінансові установи повинні розробити належні скорингові процедури, які дадуть змогу адекватно оцінювати ризик клієнтів, уключаючи РЕР. 

Національний банк надав рекомендації для фінансових установ з метою забезпечення належного застосування ними ризик-орієнтованого підходу щодо РЕР, а саме:

1) переглянути / оновити політику та розробити (оновити) внутрішні документи з питань фінмоніторингу, які міститимуть чітку, зрозумілу методологію виявлення приналежності клієнта до категорії РЕР, оцінки ризики ділових відносин з РЕР під час установлення ділових відносин та в процесі подальшого обслуговування або проведення фінансової операції без встановлення ділових відносин (разової фінансової операції на значну суму);

2) удосконалити наявну скорингову ризик-модель оцінки ризику ділових відносин з клієнтами, уключаючи РЕР, яка додатково міститиме в тому числі критерії ризиків, розроблені СПФМ самостійно, що пов'язані з:

  • видами послуг, якими користується / має намір користуватися РЕР;

  • категоріями посад та періодом їх обіймання;

  • обсягом повноважень під час виконання визначних публічних функцій;

  • рівнем впливу після припинення виконання визначних публічних функцій;

3) звертати особливу увагу на критерії, що характеризуються високим ризиком корупції, які містяться в додатку 19 до Положення N 65 та додатку 18 до Положення N 107, та обов'язково враховувати їх під час оцінки ризику ділових відносин з РЕР;

4) забезпечити проведення перевірок, включно з автоматичними, з метою виявлення осіб, які можуть бути класифіковані як РЕР, до початку встановлення ділових відносин з клієнтом / проведення фінансової операції без установлення ділових відносин, а також періодичні скринінги наявної клієнтської бази;

5) удосконалити систему автоматизації з метою оперативного виявлення критеріїв ризику (включаючи ті, що розроблені СПФМ самостійно на виконання рекомендацій з цього листа).

Також у листі регулятор навів перелік ознак, які можуть свідчити про наявність впливу політично значущої особи,  що ця особа може ще мати, та які можуть бути факторами для підвищення рівня ризику відмивання коштів/фінансування тероризму цій категорії клієнтів, зокрема:

  • використання корпоративних механізмів (юридичних осіб та інших утворень) з метою приховування факту бенефіціарної власності;

  • використання посередників, якщо це не відповідає звичайним діловим відносинам або є підстави вважати, що вони використовуються з метою приховування фактичного вигодоодержувача, який є РЕР;

  • концентрація значних активів у членів сім'ї або пов'язаних осіб національного публічного діяча;

  • зарахування / отримання готівкових коштів у великих обсягах;

  • проведення фінансових операцій, пов'язаних із придбанням національним публічним діячем та/або членом його сім'ї предметів розкоші, оплатою послуг із високою вартістю, у тому числі, що проводиться через їх представників тощо.

Окремо в листі Нацбанк звернув увагу на потребу у проведенні  навчання працівників, яке обов'язково має включати питання щодо застосування ризик-орієнтованого підходу до обслуговування клієнтів, уключаючи РЕР, та забезпечення дотримання внутрішніх процедур у сфері  протидії відмиванню коштів/фінансуванню тероризму.

Перевіряєте відповідність вимогам регуляторів? Спробуйте LIGA360. У нашій найповнішій базі документів ви зможете знайти усі чинні норми Податкової, Нацбанку та інших держорганів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням. 

Читайте також:

НБУ оновив порядок фінансового моніторингу стосовно РЕР

НБУ запустив чат-бот для взаємодії PEP з фінустановами

Як новий закон про PEP вплине на систему фінмоніторингу

Хто підпадає під категорію PEP та як зміниться фінмоніторинг таких осіб

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини