Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

5 найважливіших ризиків для бізнесу під час війни

19 березня 2024, 14:38
1300
0
Автор:
Реклама

Діяльність бізнесів завжди пов'язана з ризиками, а особливо під час війни. Різкі зміни регуляторних вимог, питання мобілізації та бронювання працівників, судові позови проти рф, експорт та імпорт продукції, “токсичні” контрагенти - ось лише невеликий перелік факторів, за яким стежать українські підприємці. 

З початком повномасштабного вторгнення кожна компанія була змушена перелаштуватись до реалій воєнного часу та переглянути підходи на майбутнє.  

У цій статті розбираємо як і для чого контролювати ризики та чому інформація - ключ до успіху. 

Що змінилося для бізнесу під час війни? 

Коли йдеться про ризики воєнного часу, першими на думку спадають майнові втрати. Але є й інші важливі фактори, які бізнес повинен враховувати: 

  • Законодавство та регуляторні вимоги стали змінюватись швидше, із меншим періодом від ухвалення законів до їх набуття чинності.  

  • Вимоги фінмоніторингу стали жорсткішими, а також посилилась відповідальність за співпрацю з контрагентами та фізособами рф. 

  • Кількість ресурсів зменшилась, а ціна менеджерських помилок зросла. Тож для бізнесів є актуальною потреба в оптимізації процесів та управлінні ризиками. 

  • Щодня збільшується кількість даних та джерел, які потрібно моніторити. 

Тож як діяти в цьому мінливому ландшафті? Ухвалювати ефективні рішення та зменшити негативні наслідки для бізнесу? Завдяки контролю багатьох інформаційних ресурсів та потоків.  

Регуляторні ризики 

Регуляторні ризики виникають тоді, коли компанія не дотримується певних вимог. Це можуть бути постанови регуляторів, закони, міжнародні стандарти тощо.  

Якщо бізнес не звертає увагу на ці правила, він може отримати штраф, судовий позов чи навіть заборону на діяльність. Також порушення негативно впливають на репутацію компанії та можуть призвести до відтоку партнерів, інвесторів та клієнтів.  

В умовах війни контролювати регуляторні ризики стало складніше, адже було одночасно ухвалено велику кількість регуляторних змін. Кожного дня законодавці пропонують новації, що впливають на кожного підприємця в Україні. Це стосується й адаптації під стандарти ЄС та ухваленню міжнародних угод, й трудових питань під час воєнного стану, й особливостей звітності та перевірок під час війни.  

Що контролювати? 

  • Міжнародне та українське законодавство, 

  • НПА та регуляторні акти (галузеві та в цілому для бізнесу), 

  • Постанови та рекомендації контролюючих органів, 

  • Аналітику та новини галузі. 

Як контролювати? 

LIGA 360 дозволяє автоматично моніторити зміни НПА, а також знаходити кластери законодавства релевантні для галузі. Окрім того, на платформі регулярно розміщуються оновлення законодавства воєнного стану з коментарями експертів. 

Ризики з контрагентами 

Недобросовісний клієнт чи партнер може завдати значної шкоди.  Для прикладу, бізнес може втратити кошти або отримати юридичні проблеми. 

До особливо негативних наслідків може призвести співпраця з особами афілійованими з рф та рб. Окрім наслідків, передбачених законодавством України та регуляторами, це й репутаційні втрати, адже через токсичні зв'язки компанія може втратити клієнтів як на українському, так і на європейському ринку.  

Що контролювати? 

  • Дані з державних реєстрів,  

  • Українські та міжнародні списки санкцій, 

  • Судові рішення щодо компанії, 

  • Негативні згадки в ЗМІ.  

Як контролювати? 

У LIGA 360 доступні досьє українських компаній, що формуються на основі 400 реєстрів та відкритих джерел.  

Зокрема, ви зможете перевірити дані ЄДР, фінансово-майновий стан, інформацію про керівників та бенефіціарів, зв?язки з публічними особами, ризик-фактори тощо. Також на платформі ви зможете перевірити наявність бізнес-зв?язків із росією та підсанкційність компанії. 

Договірні ризики 

Договори становлять основу діяльності бізнесу та визначають умови співпраці з кожним співробітником, клієнтом, підрядником чи постачальником.  

Для українських компаній, війна внесла корективи і в цей аспект діяльності - адже багато галузей почали шукати виходи на закордонні ринки та укладати договори з іноземними контрагентами.  

При такому розширені потрібно особливо уважно контролювати ризики, зокрема в частині правил іноземних юрисдикцій, перевірки компаній та фізосіб-нерезидентів, національні вимоги щодо компаній, які здійснюють діяльність чи надають послуги закордоном. 

Що контролювати? 

  • НПА і судову практику, 

  • Дані сторін, 

  • Наявність бази шаблони договорів, 

  • Правки і кількість версій драфту, 

  • Типові помилки (дати, суми, незначущі слова). 

Як контролювати? 

LIGA 360 дозволяє відстежувати кожну зміну, яка може вплинути на виконання договірних умов. Так, платформа сповістить вас про: 

1. Термін дії контракту, дати платежів та виконання зобов?язань. 

2. Зміни в діяльності сторін, наприклад, реєстраційних даних чи власників, появу судових рішень. 

3. Зміни НПА, на яких ґрунтується договір. 

Щоб отримувати сповіщення, потрібно налаштувати моніторинг. Крім того, ви можете створити в системі таймлайн виконання договору, детально окресливши кожен етап і пов'язані з ним терміни. 

Репутаційні ризики 

В цифровому світі репутація компанії має ще більше значення, ніж раніше. Адже будь-яка негативна історія може вмить розлетітися по всьому світі, спричинивши відтік клієнтів та бізнес-партнерів. 

Вірогідно, з кожним роком потреба в контролі репутації посилюватиметься. Зокрема, під впливом глобального тренду на ESG (дотримання компанією стандартів сталого розвитку), а також зростанню вибагливості аудиторії щодо етичності брендів та їх соціальної відповідальності. 

Що контролювати? 

  • Згадки в медіа щодо компанії та ключових представників, 

  • Згадки в медіа про партнерів та конкурентів, 

  • Ключові міжнародні та українські новини + новини галузі. 

Як контролювати? 

Налаштувавши моніторинг ЗМІ в LIGA 360. Платформа дозволяє контролювати згадки про бренди й персони в ключових ЗМІ України, а за потреби - замовити спеціальний функціонал контент-аналізу й моніторингу, що аналізує соцмережі, сайти відгуків, радіо й телебачення та надає спеціальні медіазвіти.

 

Судові ризики 

Судові рішення мають значення не лише для юридичних департаментів. Поряд з регуляторним ландшафтом, що визначає правила для ринку, підприємства повинні розуміти й судову практику, що стосуються їхніх секторів. 

Пильне відстеження судових рішень дозволяє компаніям уникати подібних прецедентів або будувати виграшну стратегію захисту в суді. Для фірм, які планують подавати позов до суду, моніторинг судових рішень дає цінну інформацію про ймовірність позитивного вирішення їх питання. 

Що контролювати? 

  • Судову практику України та правові позиції ВС, 

  • Подібні судові справи, 

  • Позитивні і негативні кейси, релевантні для компанії. 

Як контролювати? 

Моніторинг в LIGA 360 надає можливості для максимально точного контролю змін: як для надходжень судових рішень певної тематики, так і історії певних справ, розкладу засідань. 

Майбутнє - за компаніями, що керують ризиками 

Сьогодні контроль ризиків -  це глобальний тренд, що дозволяє компаніям не просто втриматись “на плаву”, а й перетворити несприятливі умови на свою користь. 

Адаптивність бізнесу до ризиків і змін відкриває перспективи за багатьма напрямами: для пошуку інвесторів, побудови довіри клієнтів, виходу на міжнародні ринки, позитивного іміджу та репутації. Це створює стратегічну й конкурентну перевагу, дає можливість бізнесам вийти в лідери ринку. 

Для ефективного управління потрібно аналізувати потоки інформації. Ефективні інструменти для цього надасть LIGA 360. Це комплексна інформаційно-аналітична платформа, що допоможе контролювати: законодавство й НПА, судову практику, договори компанії, новини, дані контрагентів.  

Замовте презентацію прямо сьогодні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини