Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Щотижневий огляд комплаєнс-новин

19 лютого 2024, 09:00
112
0
Реклама

1. ICO затвердила схему сертифікації юридичних послуг

Офіс уповноваженого з інформації (ICO, United Kingdom) 13 лютого офіційно схвалив схему сертифікації, спрямовану на британських постачальників юридичних послуг, які обробляють персональні дані. Схеми сертифікації були запроваджені відповідно до GDPR Великої Британії, щоб допомогти організаціям продемонструвати комплаєнс захист даних і, у свою чергу, викликати довіру та впевненість у людей, які використовують їхні продукти, процеси та послуги.

Постачальники юридичних послуг, солісітори та баристери, обробляють великі обсяги конфіденційних персональних даних. Їх участь у сертифікації надасть впевненість у тому, що вони дотримуються стандартів захисту даних, і скоротить час і ресурси, витрачені на оцінку сторонніх обробників даних.

Схема сертифікації конфіденційності юридичних послуг (LOCS) призначена для того, щоб допомогти постачальникам юридичних послуг продемонструвати дотримання законодавства Великої Британії про захист даних під час обробки персональних даних своїх клієнтів.

Працюєте з клієнтами або партнерами з Великої Британії? Мінімізуйте ризики з українським рішенням LIGA360. Перевіряйте достовірність реєстраційних відомостей, достовірність юридичної адреси, інформацію про засновників компанії та керівників, зв'язки компанії. Замовляйте LIGA360 на вигідних умовах.

2. Стратегія валютної лібералізації НБУ

Національний банк України намагається створити умови, що полегшають роботу кожного підприємства. Разом з тим, державний регулятор діє в умовах обмежених ресурсів, а саме міжнародної допомоги та експортного виторгу. Пом'якшення валютних обмежень заплановано в декілька етапів. Одним з етапів є надання дозволу бізнесам платити проценти закордонним кредиторам.

Обмеження по виплаті за кордон були запроваджені після початку повномасштабного вторгнення росії. З того часу український бізнес зазнав суттєвих лімітів по використанню валюти. Через це конкурентні можливості України скорочуються і для підтримання економіки важливо їх зняти або встановити компенсаційні стимули від держави. Введені валютні заборони були необхідним вимушеним та вольовим кроком, аби забезпечити фінансову і макроекономічну витримку.

Наявність таких обмежень зараз заважає залучати в Україну необхідні інвестиції з закордону.

Іноземні інвестори не мають достатніх умов інвестувати в Україну через неможливість виплати своїх дивідендів. Така ж ситуація щодо зовнішніх кредитів та облігацій, які треба виплачувати, щоб уникнути дефолту бізнесу, але встановлені державою обмеження не дозволяють цього зробити.

3. Міністерство фінансів США пропонує нові правила боротьби з відмиванням грошей

Адміністрація президента США впроваджує нові правила зберігання документів для такого виду бізнесу як інвестиційні консультанти. Зусилля направлені щодо боротьби з відмиванням грошей, незаконним фінансуванням та шахрайством в американській фінансовій системі. Фінансовий регулятор Міністерства фінансів США, відомий як FinCEN, у вівторок запропонував регламент, який вимагатиме від інвестиційних консультантів запроваджувати для себе програми боротьби з відмиванням грошей і подавати звіти до регулятора у разі виявлення підозрілої діяльності їх клієнтами та належним чином вести облік пов'язаних з цим файлів.

Ця пропозиція слідує за іншими нещодавніми планами адміністрації президента Байдена, спрямованими на боротьбу з фінансовими злочинами.

Наприклад, минулого тижня уряд США також запропонував вимоги, які зобов'язують фахівців з нерухомості повідомляти міністерству фінансів США інформацію про нефінансовані продажі житлової нерухомості юридичним особам, трастам і офшорним компаніям. Купівля житлової нерухомості за готівку вважається такою, що піддається високому ризику відмивання грошей. Правило не вимагатиме звітування про продажі фізичним особам.

Крім того, регулятор створив нову базу даних про власність невеликих підприємств. Очікується, що цей реєстр бенефіціарних власників міститиме особисту інформацію про власників щонайменше 32 мільйонів компаній у США. Міністр фінансів США нещодавно заявив що вже 100 000 підприємств зареєструвалися в новій базі даних. Разом з тим, до судів США були подані позови щодо порушення Конституції Сполучених Штатів у разі примушення розкриття власників невеликих бізнесів. Підставою став ще й той факт, що багато штатів реєструють компанії без відображення їх власників у державних реєстрах, що дозволяється місцевими та федеральними законами.

4. Новий загальноєвропейський орган з протидії відмиванню коштів (AML) з компетенцією щодо дотримання фінансових санкцій ЄС

Незабаром у ЄС вперше з'явиться загальноєвропейський орган з протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму ("AMLA").

AMLA здійснюватиме безпосередній нагляд за європейськими банками та іншими постачальниками фінансових послуг, які працюють по всій Європі або вважаються «високоризиковими». Нагляд здійснюватимуть наглядові групи AMLA, які проводитимуть оцінки та інспекції.

Остаточне рішення щодо розташування нового органу ЄС з протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму очікується 22 лютого 2024 року. Вважається, що AMLA, який Європейський парламент та Рада ЄС попередньо домовилися створити 13 грудня 2023 року, значно змінить те, як у ЄС застосовуються закони про протидію відмиванню коштів та санкції.

AMLA, зокрема, буде:

1) Здійснювати безпосередній нагляд за дотриманням вимог AML для певних європейських банків з високим рівнем ризику та інших постачальників фінансових послуг, включаючи постачальників послуг криптоактивів.

2) Здійснювати нагляд за іншими суб'єктами в державах ЄС у додаток до їх контролю національними регуляторами. AMLA буде виступати посередником у суперечках між національними наглядовими органами і може взяти на себе нагляд за АМЛ у надзвичайних обставинах.

3) Координувати зусилля держав-членів щодо боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму для нефінансового сектору.

5. Зв'язки групи компаній Parimatch з росією

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду відхилив позов групи компаній Parimatch до інформаційного агентства РБК-Україна. Підставою для позову було журналістське розслідування 2022 року де букмекер вказаний зі зв'язками з росією вже після заяв компанії про її вихід з російського ринку.

Рішення суду винесено 6 лютого 2024 року, є остаточним та оскарженню не підлягає. Таким чином, Верховний Суд став на сторону журналістського розслідування з доказами що підсанкційний букмекер був пов'язаний з росією після 24.02.2022.

Ще у березні 2023 року Президент України наклав санкції на ряд російських букмекерських підприємств. До цього списку санкцій потрапило декілька компаній міжнародної холдингової структури "Parimatch". Як потім було з'ясовано, до структури компаній Parimatch Tech входять юридичні особи створені громадянами російської федерації.

Спробуйте перше рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360 надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовте за посиланням.

Читайте також: Комплаєнс: добірка актуальної аналітики для бізнесу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини