Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пропонує спростити порядок обміну пошкоджених банкнот

Реклама

Національний банк України пропонує для громадського обговорення зміни до Правил визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України.

Це пов'язано з необхідністю приведення окремих вимог Правил у відповідність до норм Закону України "Про Національний банк України", що набрали чинності з 1 січня 2024 року.

Зокрема, у зв'язку з цим передбачається: 

  • уточнити визначення окремих термінів та ввести нові;

  • спростити порядок обміну Національним банком громадянам банкнот, які втратили платіжні ознаки внаслідок пожежі, катастрофи, іншого нещасного випадку чи стихії, а також побутового пошкодження;

  • уточнити вимоги щодо дій з банкнотами, пошкодженими під час надзвичайного режиму, - Національний банк має здійснювати обмін банкнот, визнаних пошкодженими під час надзвичайного режиму, за результатами проведених досліджень, на підставі рішення чи ухвали суду;

  • удосконалити норми щодо проведення Національним банком навчальних заходів з питань визначення справжності та платіжності грошових знаків національної валюти для працівників банків, небанківських фінансових установ, національного оператора поштового зв'язку, інкасаторських компаній, компаній з оброблення готівки, інших юридичних осіб.

Зокрема, до ознак значного зношення або пошкодження пропонується додати розірвані (розрізані) на дві частини, уключаючи склеєні, банкноти, а також значно пошкоджені внаслідок дії хімічних речовин, води, вогню та/або мають свічення під дією ультрафіолетових променів, деструкцію та обвуглення паперу на окремих ділянках або по всій площі банкноти, і площа яких під час приймання та оброблення менша чи може стати меншою, ніж 55% початкової площі банкноти.

Слідкуєте за оновленнями у банківській сфері? Ця новинка для вас

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини