Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найбільший у Молдові виробник олії призупинив роботу через нестачу українського соняшника Новини компаній

Реклама

Найбільший у Молдові виробник олії - компанія Floarea Soarelui - призупинив роботу через брак українського соняшнику. Про це повідомляє Liga.net із посиланням на місцеве видання Mold-Street.

За словами директорки Floarea Soarelui Стели Островецьки, завод зупинився, бо на місцевому ринку недостатньо насіння соняшнику, а імпортувати його не вдається через непрацездатність механізму ліцензування, запровадженого в жовтні 2023 року.

"Ми на 20 днів припиняли роботу у січні 2024 року, зараз знову зупинено завод у Бєльцях, як і завод Danube Oil у Джурджулештах. Ми не можемо закупити на ринку Молдови достатню кількість соняшникового насіння», - розповіла Стела Островецкі.

Вона додала, що у січні 2024 року компанія спробувала отримати право імпорту насіння з України, але спеціалізована комісія мінсільгоспу не видала ліцензію.

"За нашими оцінками, на ринку залишилося лише близько 100 000 тонн насіння соняшнику. Деякі фермери не хочуть продавати зараз за ринковою ціною, а хочуть залишити насіння, сподіваючись, що влітку ціни підвищаться", - зазначила директорка Floarea Soarelui.

Вона пояснила, чому завод не може закуповувати насіння за вищими цінами.

"Ми пропонуємо ціни на рівні Чорноморського регіону. Якщо більше платитимемо за насіння, то ціна на масло теж зросте, а якщо масло буде дорожче, ми не зможемо його експортувати", - сказала Островецкі.

Водночас асоціація "Сила фермерів" звинувачує переробників, зокрема групу Trans-Oil, до якої входить Floarea Soarelui, в тому, що вони не хочуть пропонувати реальні ціни та намагаються диктувати умови.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини