Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Добровільна мобілізація в'язнів: проєкт прийнято за основу

Реклама

Парламент підтримав за основу законопроєкт №11079-1 про можливість добровільної мобілізації в'язнів. Так, законопроєкт передбачає добровільну участь засуджених у бойових діях.

Як пояснила співавторка проєкту нардеп Олена Шуляк, одного бажання ув'язненого буде не достатньо - потрібно відповідати вимогам до проходження військової служби в окремих спеціалізованих підрозділах і військових частинах.

Яким чином відбуватиметься процес мобілізації:

  • Для початку ув'язнений має подати відповідну заяву на проходження військової служби до установи, де відбуває покарання;

  • Після цього пройти медогляд у в'язниці і лише після цього його дані потрапляють до ТЦК, де військова частина розглядає можливість мобілізації;

  • Після рішення ТЦК відбувається перевірка у військово-лікарської комісії, і лише за умови, якщо фізіологічно-психічний стан ув'язненого відповідає вимогам, його заява разом з пакетом документів надходить до суду, який приймає рішення: задовільне, або ні.

  • Якщо рішення суду позитивне, Нацгвардія доставляє засудженого до ТЦК, де формують відповідні спеціалізовані підрозділи військових частин.

Адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиметься командиром військової частини, куди вони потрапляють. Також їх будуть брати на окремий облік у військовій частині.

Мобілізації не підлягають ув'язнені за злочини:

  • проти основ національної безпеки України;

  • умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням;

  • сексуальне насильство;

  • судимість за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1 Кримінального кодексу України, якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку.

"Суспільство повинно розуміти, що не всі, хто знаходиться за гратами, є кримінально-асоціальними елементами. Багато серед ув'язнених опинився за гратами через ДТП або фінансові злочини, багато з них писали сотні листів з проханням дозволити захищати батьківщину, адже мають бойовий досвід", - зауважила Шуляк.

Потрібно більше роз?яснень і аналітики щодо нормативного акту? Спробуйте LIGA360 LEGAL SOLUTION. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.   

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини