Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років

Реклама

4 квітня 2024 року набув чинності Закон України від 30.05.2023 № 3127-IX "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", яким, серед іншого, зменшено з 27 до 25 років вік перебування громадян на військовому обліку призовників.
Як пояснили у Генштабі, громадяни, які досягли 25-річного віку, підлягатимуть зняттю з військового обліку призовників та взяттю на військовий облік військовозобов'язаних. ТЦК викликатиме громадян, які перебували на військовому обліку призовників та досягли 25-річного віку для уточнення облікових даних, проходження медичного огляду та оформлення відповідних військово-облікових документів.

З'ясуємо, які наслідки цих змін для роботодавців та осіб, які підлягають військовому обліку.

По-перше, це зміни у списках персонального військового обліку. Тобто якщо на підприємстві (в установі, організації) працюють призовники, яким станом на 04.04.2024 вже виповнилося 25 років, то їх потрібно включити до списків військовозобов'язаних.

Для цього такі працівники мають надати роботодавцю відповідний військово-обліковий документ. У п. 20 Порядку № 1487 визначено такі документи для окремих категорій осіб, які підлягають військовому обліку:

- для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

- для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного;

- для резервістів - військовий квиток.

Тобто для військового обліку військовозобов'язаного роботодавцю має бути надано військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

По-друге, працівник має звернутися до ТЦК СП. Оскільки відповідальність за ведення військового обліку покладено на керівництво підприємства (установи, організації), то роботодавець має звернутися до працівника з проханням надати відповідний військово-обліковий документ.

Звернення доцільно оформити в письмовому вигляді у формі повідомлення довільної форми, у якому з посиланням на зміни в Законі № 2232 щодо зменшення призовного віку пояснити необхідність надання для військового обліку саме військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов'язаного.

Детальніше з формою звернення можна ознайомитися у матеріалі "Вік призовників зменшено: які наслідки для роботодавця".

Якщо особа набуває статусу військовозобов'язаного, то право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації їй надають відповідно до ст. 23 Закону № 3543. І таке право автоматично не надають, його має бути підтверджено.

Докладно про це читайте в матеріалі "Працівник має право на відстрочку: чи вести військовий облік щодо нього".

Додатково на цю тему читайте такі публікації:

"Військовий облік на підприємстві в умовах воєнного стану: вимоги та відповідальність";

"Списки для військового обліку на підприємстві: складаємо у 2024 році";

"Правила ведення військового обліку на підприємстві: де розміщувати та кого й коли ознайомлювати";

"Бронювання працівників підприємств: актуальні питання для роботодавців"

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням 

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини