Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Майже половина підприємств скаржиться на проблеми з пошуком нових працівників

Реклама

З початку року частка бізнесу, яка має проблеми з пошуком персоналу, продовжує зростати. У березні дефіцит персоналу як одну з основних перешкод для роботи назвали вже половина підприємців.

Такі дані щомісячного опитування настроїв бізнесу оприлюднив Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, передає Укрінформ.

«У березні 2024 труднощі з пошуком працівників зросли - причому як кваліфікованих, так і некваліфікованих. Частка опитаних підприємств, які мають проблеми з підбором кваліфікованих кадрів, зросла з 31,0% у лютому до 38,9% у березні. Схожа ситуація спостерігається з пошуком некваліфікованих робітників: відсоток тих, кому їх важко знайти, суттєво зріс - з 26,5% у лютому до 31,7% у березні», - йдеться у дослідженні.

Аналітики зазначають, що нестачу кадрів як значну проблему український бізнес вказує в опитуванні вже кілька місяців поспіль, зокрема, у березні на цьому наголосили близько 50% опитаних.

«У березні вперше половина опитаного нами бізнесу вказала на те, що це є суттєвою перешкодою для подальшої роботи. Наприклад, у 2022 році про брак робочої сили говорили лише близько 20% опитаних. Минулого року ця перешкода трохи актуалізувалася і на неї вказувало близько третини опитаних, і вже під кінець 2023 року ця перешкода почала постійно зростати», - поінформував старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел.

У цілому ж рейтинг перешкод для роботи бізнесу практично не змінюється. Головною проблемою підприємці називають зростання цін на сировину та товари (53%). Дефіцит робочої сили займає друге місце (50%). На третьому - небезпека для роботи (46%). Проблема перебоїв з електроенергією через наслідки ракетних обстрілів у березні перемістилась з 7-го на 4 місце (40%).

Через ракетні обстріли відбулися також регіональні зміни щодо оцінки небезпечності роботи. Так, Черкаська область піднялася на 1-е місце у рейтингу за цим показником (100% респондентів з цієї області зазначили, що їм небезпечно працювати). У топ найнебезпечніших регіонів також входять Запорізька, Вінницька, Харківська області. Водночас Волинська і Закарпатська області залишаються відносно спокійними.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини