Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

4 травня скасовується статус "обмежено придатний": Міноборони вже оновило положення про ВЛК

Реклама

4 травня набуває чинності Закон № 3621-IX, який, серед іншого, скасовує статус "обмежено придатний" та передбачає, що громадяни, визнані раніше обмежено придатними, мають пройти повторний медичний огляд протягом 9 місяців з дня набрання чинності цим Законом з метою визначення придатності до військової служби. Міноборони вже затвердило наказом від 27.04.2024 № 262 зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, які також набудуть чинності 4 травня 2024 року.

Це Положення визначає процедуру проведення військово-лікарської експертизи ВЛК та поширюється на військовослужбовців ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту, членів їх сімей, призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

ВЛК визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Як і раніше діятимуть штатні та позаштатні ВЛК, їх постанови обов'язкові до виконання. В оновленій редакції Положення уточнюється, що постанови ВЛК можуть бути відмінені або скасовані штатними ВЛК:

  • скасовується у випадках, коли попередня постанова на дату її прийняття не відповідала законодавству та/або була прийнята на підставі недійсних документів;

  • відміняється у випадках, коли необхідно привести зміст попередньої постанови ВЛК (яка була прийнята правильно) у відповідність до чинного законодавства.

Також в оновленому Положенні визначено, що члени ВЛК діють на принципах верховенства права, законності, поваги та дотримання прав людини і громадянина, доброчесності, колегіальності, рівноправності членів комісії, вільного обговорення і вирішення питань, об'єктивності, неупередженості та обґрунтованості прийнятих рішень, висновків і пропозицій.

При цьому доброчесність є одним з визначальних принципів військовослужбовців, державних службовців, працівників, які є членами ВЛК.

До доброчесної поведінки відноситься: пріоритет службових інтересів, компетентність, прозорість, нерозголошення конфіденційної інформації (конфіденційність), коректність та ввічливість.

Також уточнюється, що ЦВЛК має право запитувати (раніше було "витребувати") документи в частині, що характеризують обставини отримання захворювання, поранення, травми, каліцтва, необхідні для прийняття постанови про їх причинний зв'язок. Також ЦВЛК матиме право направляти у заклади охорони здоров'я в системі Міноборони на повторний медичний огляд.

Головою позаштатної постійно діючої ВЛК тепер може призначатися лікар, який має досвід виконання обов'язків у складі ВЛК не менше одного року (раніше було - трьох років).

Строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об'єктивної інформації про стан здоров'я людини, та не можуть становити більше 14 днів.

Щодо медичного огляду, уточнюється, що при встановленні діагнозу насамперед враховуються результати фізикального обстеження та спеціальних досліджень. Якщо дані попередньої медичної документації не співпадають з результатами актуального обстеження, проводиться спільний огляд (консиліум) за участі провідних (головних) медичних фахівців, під час якого може прийматись рішення про неврахування контраверсійних результатів попередніх досліджень (документів, виписок, заключень тощо) та госпіталізацій при винесенні експертного рішення.

Відомості про результати проходження медичного огляду (військово-лікарської експертизи) призовниками, військовозобов'язаними та резервістами вносяться до Єдиного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів у встановленому законодавством порядку.

Також ВЛК прийматиме нові види постанов:

"Придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони. Такі особи є непридатними до служби у підрозділах спеціального призначення, на підводних човнах, надводних кораблях, у спецспорудах".

"Непридатний до військової служби з переоглядом через 6 - 12 місяців" приймається під час дії воєнного стану на підставі статей 2б, 7, 11, 12г, 13г, 24, 32, 37, 44, 48, 56, 59, 65, 72, 76б, 77б, 81 Розкладу хвороб у випадках, коли для відновлення придатності до військової служби необхідний строк від 6 до 12 календарних місяців.

"Непридатний у мирний час та під час дії особливого періоду (за винятком періоду дії воєнного стану)". У таких випадках приймається постанова "Непридатний до військової служби".

"Потребує звільнення від виконання службових обов'язків на ___ календарних днів (на строк, необхідний для оформлення та затвердження свідоцтва про хворобу, але не більше 30 календарних днів)".

"Не потребує тривалого лікування".

Постанови про визначення "обмежено придатний до військової служби", "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час" більше не прийматимуться.

Додаток 1 "Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві" викладено у новій редакції. Тепер визначатимуться наступні категорії:

  • Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

  • Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони;

  • Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов'язків;

  • Придатні.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини