Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бронювання військовозобов’язаних працівників наразі є ключовим викликом для бізнесу в Україні - результати опитування

Реклама

Ключовими викликами для компаній щодо ведення бізнесу в 2024 році є бронювання військовозобов'язаних працівників (80%), безпека та захист співробітників (75%), здоров'я та психічний стан співробітників (50%), перебої в електропостачанні (50%), ракетні атаки росії на критичну інфраструктуру та бізнес-активи (45%). Про це свідчать результи опитування Американської торговельної палати з компанією-членом Citi Україна.

Топ-3 кроки, які має зробити Уряд України, щоб суттєво допомогти бізнесу в 2024 році:

  • забезпечити чітку та прозору процедуру бронювання (80%),

  • імплементувати реальну та ефективну судову реформу (70%),

  • забезпечити передбачуваність та стабільність податкового законодавства (62%).

«Наше останнє опитування показало, що бронювання військовозобов'язаних зараз є головним викликом для бізнесу в Україні. Це суттєво впливає на результати діяльності бізнесу. Ми продовжуватимемо працювати з Урядом, щоб знайти правильний баланс - армія отримує те, що їй потрібно, економіка та бізнес продовжують працювати, а податки сплачуються», - сказав Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні.

98% компаній-членів Палати продовжують вести бізнес в Україні: 85% компаній повністю функціонують, 15% функціонують частково. 30% компаній-членів мають пошкоджені активи, 70% з них вже їх відновили. 49% респондентів заявили, що кількість працівників та доходи їх компаній під час війни знизилися порівняно з довоєнним рівнем. У 19% компаній збільшилася кількість працівників, а у 28% компаній збільшилися доходи.

Прогноз компаній щодо їх доходів на 2024 рік порівняно з 2023 роком: збільшення - 43%, без змін - 35%, зменшення - 22%.

Серед ключових заходів, які були вжиті компаніями для пом'якшення впливу війни на їх бізнес-процеси:

  • розширення можливості віддаленої роботи (87%),

  • розробка плану дій на випадок надзвичайних ситуацій (83%),

  • впровадження посилених заходів з кібербезпеки (48%),

  • диверсифікація ланцюгів постачання (43%),

  • проведення релокації бізнес-процесів або офісів (34%).

«Український бізнес продовжує демонструвати свою надзвичайну стійкість, незважаючи на напрочуд складні обставини. Однак залишається кілька ключових сфер, які це опитування чітко висвітлює, де все ще потрібна підтримка щоб зберегти економіку, залучити інвестиції та допомогти фінансувати військові зусилля», сказав Олександр МакУортер, Співголова Ради директорів Палати, Голова Правління Citi Україна.

60% респондентів спостерігають зміни в поведінці споживачів або в попиті на продукцію/послуги їх компаній під час війни.  

54% компаній стикаються зараз з проблемами, пов'язаними з інфраструктурою, комунальними послугами або транспортом через війну. Серед основних проблем: проблеми з транспортом та логістикою - 83%, перебої в наданні комунальних послуг (електроенергія, вода та ін.) - 62%, збільшення витрат на технічне обслуговування та ремонт - 35%.

77% компаній не проводили релокацію будь-яких своїх об'єктів або бізнес-процесів через близькість до зон бойових дій або з міркувань безпеки.

23% перемістили адміністративні офіси (48%), склади та сховища (40%), центри досліджень та розробок (32%), виробничі заводи/фабрики (12%).

73% компаній не розглядали можливість виходу на нові ринки як стратегічну відповідь на виклики, пов'язані з війною

27% розглядали такі ринки, як Європа (87%), США (30%), Азія (30%), Африка (13%), Австралія (7%).

76% компаній-членів Палати вбачають гостру проблему в роботі судової системи. З них 65% вважають, що судова система є цілком неефективна і потребує значних покращень, а 35% - що судова система загалом ефективна, але вимагає певних змін. Лише 24% компаній вважають, що судова система є ефективною і не потребує змін.

Респонденти визначили найрозповсюдженіші перешкоди в судовій системі: тривалий розгляд справ (83%), недосконалість законодавчого регулювання процедури судового розгляду справ (76%), високий рівень корупції в судовій гілці влади (72%), недоукомплектованість судів суддями (36%), нестача адміністративного персоналу в судах (20%).

56% компаній не мають достатнього доступу до страхування воєнних ризиків, тоді як 44% мають.

83% компаній-членів мають достатній доступ до фінансування оборотного капіталу. 61% компаній мають достатній доступ до інструментів довгострокового зростання/проектного фінансування. 86% не мають зацікавленості або потреби в акціонерному (статутному) капіталі. 29% компаній ведуть переговори щодо фінансування з МФО (наприклад, EBRD, IFC, DFC, EIB). Прогноз компаній щодо економічної ситуації протягом наступних 12 місяців: 45% вважають, що ситуація залишиться без змін, 43% - погіршиться, 12% - покращиться.

111 керівників та топ-менеджерів компаній-членів Палати взяли участь в опитуванні, проведеному з 22 травня по 5 червня 2024 року. 72% респондентів - керівники компаній.

Детальні результати опитування доступні за посиланням.

Хочеш дізнатися секрети успішної роботи з інформацією? Замов презентацію нової LIGA360. Дані та джерела для всієї команди: топменеджерів, юристів, бухгалтерів, комплаєнс-фахівців і не тільки. 

Читайте також:

Мобілізаційні зміни: на що звернути увагу роботодавцям

Бронювання, перевірки ТЦК, мобілізація: 10 актуальних статей в LIGA 360

Мобілізаційні питання для бізнесу: де шукати роз'яснення та останні зміни

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини