Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підтримка промисловості та економічне бронювання: оприлюднено тексти проєктів

Реклама

Як ми повідомляли раніше, у Раді зареєстровані законопроєкти щодо економічного бронювання, основні пропозиції яких коротко окреслив співавтор проєктів Дмитро Наталуха.

Проєкти вже оприлюднили і передали на розгляд Комітету, отже тепер можемо більш детально розглянути, що саме пропонують народні депутати.

Законопроєктом № 11331 пропонується ухвалити новий Закон «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки». Законом визначатиметься перелік стратегічних галузей промисловості України, створюється Державний фонд розвитку промисловості, запроваджується система спеціальних інноваційних та інвестиційних контрактів та впроваджується програма співфінансування проєктів для критичних технологій на пільгових умовах.

Стратегічними галузями промисловості є пріоритетні галузі промисловості, які мають вирішальний вплив для забезпечення державою економічної, продовольчої, військової, і екологічної безпеки країни, та забезпечують захист державного суверенітету.

Перелік стратегічних галузей промисловості, переліки продукції, товарів та послуг стратегічних галузей та відповідальні за реалізацію промислової політики щодо цих галузей центральні органи виконавчої влади визначатиме Кабмін.

Також до повноважень Уряду віднесено впровадження системи спеціальних інноваційних та інвестиційних контрактів між Кабінетом Міністрів України та інвесторами з передбаченням переліку взаємних зобов'язань і гарантій їх виконання.

Фінансову підтримку суб'єктів діяльності у сфері промисловості може надавати державний фонд розвитку промисловості, утворений також за рішенням Кабінету Міністрів України. Фонд здійснюватиме фінансову підтримку за рахунок коштів державного бюджету, а також за рахунок інших не заборонених законодавством джерел.

Законопроектом також пропонується внести зміни до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних працівників, встановивши, що бронюванню підлягають військовозобов'язані, які:

  • працюють у суб'єктів господарювання, які за кожного заброньованого працівника щомісячно сплачують до державного бюджету збір за бронювання військовозобов'язаних, встановлений Податковим кодексом України, та у яких відсутня заборгованість з виплати заробітної плати та зі сплати загальнодержавних та/або місцевих податків, зборів та/або інших обов'язкових платежів.

  • ФОП та/або його наймані працівники також мають право на бронювання на цих умовах, якщо обсяг доходу ФОП протягом календарного місяця становить не менше трикратного розміру збору за бронювання військовозобов'язаних, встановленого Податковим кодексом України (тобто 20400 х 3 = 61200 грн), та підтвердження ведення господарської діяльності протягом попереднього річного звітного (податкового) періоду.

Розмір такого збору за бронювання пропонується встановити пов'язаним законопроектом №11332. Збір за бронювання військовозобов'язаних дорівнюватиме розміру тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 20400 грн.

Особливості бронювання суб'єктів господарювання та/або їх найманих працівників встановлюються окремим порядком Кабінету Міністрів України.

Нова LIGA360 змінює все! Єдиний продукт для всієї компанії. Виявляє правові, партнерські, фінансові, санкційні, репутаційні ризики. Допомагає приймати аргументовані рішення, використовуючи силу інформації на 360. Замов презентацію для своєї компанії. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини