Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порушення у межах оренди «бюджетних» земель оцінюються прокуратурою як шкода для державних інтересів

1 червня 2018, 17:45
220
0
Реклама

Прокуратура Київської області повідомила про земельний спір, в межах якого правоохоронці в судовому порядку вимагають визнати недійсними договори оренди землі площею близько 100 га. Орендарем в даному випадку є керівник фермерського господарства, який вирішив розширити для свого бізнесу сільськогосподарські площі. З цією метою він звернувся до райдержадміністрації і сільради про надання в оренду земельних ділянок. Такі землі фермеру передали, але без проведення аукціону.
Прокурори вважають, що таке отримання землі було здійснене в позаконкурентному порядку, внаслідок чого не було забезпечене застосування ринкових ставок орендної плати за землю. Цим було завдано істотну шкоду інтересам держави. У підсумку всім учасникам цього земельного порушення доводиться в суді відбиватися від прокурорських вимог скасування розпорядження райдержадміністрації, рішення сільради і наказів Держгеокадастру, а також про визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок.
Таким чином, щоб уникнути позову від прокуратури, землекористувачам варто самим приділяти увагу контролю правильності землевідведення, а не сподіватися тільки на суворе дотримання земельних приписів органами влади. Контроль з метою оперативної реакції на будь-які помилки або навмисні незаконні дії варто доповнити відстеженням змін в реєстрі нерухомості за допомогою електронних засобів.
Таку можливість надає спеціальний сервіс «SMS-Маяк», запущений на технічній базі «ЛІГА:ЗАКОН». З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини