Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропуск дозвільним органом строку видачі документа - не перешкода для застосування принципу мовчазної згоди

18 травня 2018, 17:14
304
0
Реклама

Право на отримання дозвільного документа за мовчазною згодою не може бути змінене або припинене, якщо дозвільний орган відповів відмовою з порушенням строків реагування. До такого висновку прийшов Вищий адміністративний суд.
Суть справи: приватне підприємство звернулося до суду з позовом до держадміністрації. Його вимоги обґрунтовувалися тим, що подані документи безпідставно не розглянуті, чим були порушені його права і законні інтереси. У зв'язку з цим позивач вважає, що відповідно до закріпленого в законодавстві принципу мовчазної згоди, міськадміністрацію слід зобов'язати видати дозволи.
Суд першої інстанції позов задовольнив, однак апеляційна інстанція істотно змінила формулювання зобов'язання, наказавши держадміністрації лише розглянути питання про надання дозволу. Такий вердикт не влаштував позивача, і він звернувся до ВАСУ.
Вищий орган в ієрархії адміністративної юстиції, оцінюючи цю ситуацію, виходив з того, що відповідач протягом 10 робочих днів повинен був розглянути заяву позивача і прийняти рішення. Але він із запізненням прийняв рішення відмовити позивачеві. Змінюючи формулювання рішення суду першої інстанції, апеляційний суд виходив з рекомендацій Держрегслужби, що в разі невиконання дозвільним органом свого обов'язку, слід направляти йому рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення сповіщення про початок своєї роботи. На думку регуляторної служби, це правильний алгоритм дій, а звернення до суду для того, щоб зобов'язати уповноважений орган видати дозвіл - недоречне.
ВАСУ звернув увагу на те, що відповідно до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», бездіяльність дозвільного органу стає передумовою для застосування принципу мовчазної згоди. У зв'язку з цим в ухвалі від 12.12.2017 р. № К8003397217 суд прийшов до висновку, що реалізації принципу мовчазної згоди не може перешкоджати прострочена відмова у видачі дозволу. Тому було визнане вірним рішення суду першої інстанції зобов'язати держадміністрацію прийняти рішення про надання позивачу запитувані дозволи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини