Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Почастішали рейдерські атаки на агробізнес

25 липня 2017, 10:20
160
0
Реклама

З моменту запуску реформи у сфері реєстраційних процедур минув час, що дає змогу зробити перші висновки про ефект здійснених нововведень. Зокрема, про те, що частково побоювання скептиків щодо спрощення, екстериторіальності та інших зручностей опинилися небезпідставними. Адже результатами реформи, покликаної зняти бюрократичні перепони й оптимізувати бізнес-процеси, користуються не тільки добропорядні підприємці, а й рейдери. Підтвердженням тому є регулярні новини в ЗМІ і повідомлення правоохоронних органів про захоплення активів бізнесу та припинення рейдерських намірів. Нинішнього літа однією з найбільш обговорюваних тем стали конфлікти щодо нерухомості і навіть врожаю.
У зловмисників залишаються популярними випробувані часом способи: підробка документів, штучні судові спори, ускладнення повернення захоплених активів шляхом їх оперативного неодноразового перепродажу. Тож не дивно, що в регіонах фермери почали самоорганізовуватися з метою відсічі тим, хто зазіхає на їх бізнес. Водночас фізична охорона активів, навіть комплексна і колективна, не буде ефективною, якщо вона - єдиний спосіб захисту. Адже вона не захистить від того, на що в першу чергу розраховують рейдери - від зміни на підставі фіктивних документів запису про власника в державних реєстрах.
На цій стадії, враховуючи екстериторіальність реєстраційних дій, власнику складно протидіяти рейдеру, але оперативно відреагувати на незаконну зміну запису в держреєстрах цілком можливо. Для цього існує сервіс онлайн-контролю SMS-Маяк, запущений на технічній базі «ЛІГА:ЗАКОН». За допомогою нього можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості через SMS-повідомлення, електронним листом, а також через повідомлення в кабінеті користувача. Це і дасть змогу швидко відреагувати на незаконні дії та припинити спроби рейдерського захоплення. Такий контроль реєстраційних дій щодо свого майна - один з найбільш ефективних способів самозахисту власника. Він у комплексі з іншими заходами зведе до мінімуму рейдерську загрозу не тільки в агробізнесі, а й у будь-якій сфері, пов'язаній з власністю. У тому числі якщо активами володіє фізична особа.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини