Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін не зможе отримувати персональні дані

16 жовтня 2018, 13:20
209
0
Реклама

КСУ визнав неконституційним надання Міністерству фінансів права отримувати інформацію, що містить персональні дані. Йдеться про здійснення Мінфіном контролю за дотриманням бюджетного законодавства при виплаті пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат.

Відповідно до положень Бюджетного кодексу, при здійсненні моніторингу міністерство має право на безоплатне отримання інформації, що містить персональні дані, та на доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування. Для отримання та обробки таких персональних даних не потребується згоди фізичних осіб.

В положеннях бюджетного кодексу не передбачено критеріїв визначення змісту та обсягу інформації, що містить персональні дані, категорій осіб як суб'єктів персональних даних, проміжків часу, яких мають стосуватися персональні дані, строків, порядку та умов їх зберігання, що унеможливлює настання відповідальності держави за можливі зловживання.

Конституційний суд визнав, що отримання такої інформації є дискреційними, а підстави для здійснення відповідних повноважень міністерством не узгоджуються з конституційним принципом верховенства права.

В свою чергу Мінфін повідомив, що це рішення не впливає на процес верифікації, адже у його ході дані отримувачів державних допомог деперсоніфікуються. Інформація, яку Мінфін аналізує та порівнює, походить з автоматизованих інформаційних систем, реєстрів та баз даних. При цьому Мінфін жодним чином не втручається в особисте і сімейне життя громадян.

Окрім того, Мінфін розробив і подав на розгляд КМУ проект Закону «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». Цей закон повинен законодавчо врегулювати основні правові та організаційні засади здійснення верифікації державних виплат.

***

Нагадаємо, що електронне видання ЮРИСТ&ЗАКОН, розміщене на платформі ЛІГА:ЗАКОН, містить матеріали, присвячені питанням захисту персональних даних, наприклад, щодо отримання дозволу на обробку персональних даних, їх аудиту, електронної ідентифікації осіб та ін.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини