Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українцям можуть дозволити не ходити на роботу у разі затримки зарплати

3 квітня 2019, 11:08
3378
1
Реклама

У разі затримки виплати зарплати більше 15 календарних днів (невиплата або виплата менше 50%) працівники зможуть припинити виконання роботи на увесь період затримки, попередивши про це керівництво за два робочих дні у письмовій формі. У такому разі працівник звільняється від виконання трудових обов'язків і має право бути відсутнім на робочому місці.

Такі нововведення запропоновані Минсоцполитики у проекті Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права працівників на своєчасну виплату заробітної плати". Документ представлений до громадського обговорення на сайті міністерства до 26 квітня 2019.

Якщо проект схвалять в Парламенті, працівник зможе не виконувати свої обов'язки до погашення заборгованості по зарплаті, а роботодавець повинен буде виплатити йому компенсацію у розмірі, визначеному колективним або трудовим договором, але не менше двох третин тарифної ставки пропорційно тривалості припинення працівником виконання роботи. Крім того, роботодавець зобов'язаний буде сплатити працівнику пеню у розмірі 0,06 відсотка суми боргу за кожен день затримки.

У випадку неплатоспроможності підприємства працівник має право на відступлення права вимоги до боржника щодо зобов'язаннь по виплаті заробітної плати шляхом укладення договору відступлення з Держпраці або іншою юрособою. Також буде забезпечена виплата компенсації втраченої заробітної плати у разі неплатоспроможності роботодавця у розмірі трьох середньомісячних заробітних плат працівника.

Припис Держпраці про порушення строків виплати заробітної плати більш ніж на два місяці отримає статус виконавчого документу.

Також передбачається, що роботодавців, які порушили встановлені строки виплати працівникам заробітної плати, внесуть до реєстру, який створить і вестиме Держпраці.

Також нагадаємо, що з березня 2019 Фонд соціального страхування відновив перевірки роботодавців. Крім того, залишається актуальним питання перевірок Держпраці щодо офіційного працевлаштування працівників. Підготуватися до перевірки контролюючих органів вам допоможе ресурс "Мистецтво оборони" Інформаційно-правових систем "ЛІГА:ЗАКОН", Завтра, 4 квітня, ви також можете відвідати практикум "Перевірки Держпраці-2019. Очікування і підготовка підприємств. Нововведення і судова практика" .

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини