Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доводити невідповідність судових витрат має сторона, яка заявляє клопотання про їх зменшення - ВС

28 травня 2019, 13:00
448
0
Реклама

Суть справи: місцевий та апеляційний суди задовольнили позов підприємства до податкового органу, а також визнали протиправним та скасували податкове повідомлення-рішення. Додатковою постановою апеляційний суд задовольнив заяву позивача про розподіл судових витрат, понесених у зв'язку з переглядом справи в апеляції в розмірі 30 тис. грн.

Податковий орган оскаржив таке рішення і у касаційній скарзі зазначив, що позивачем не надано документів на обґрунтування ринкової вартості послуг з професійної правничої допомоги.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС відмовила у задоволенні касаційної скарги.

Відповідно до матеріалів справи між позивачем і адвокатським об'єднанням був укладений договір про наданням правових послуг, вартість яких становить 30 тис. грн.

Відповідно до ч. 3 ст. 134 КАС, розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

- складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

- часом, витраченим на виконання відповідних робіт;

- обсягом наданих послуг та виконаних робіт;

- ціною позову та (або) значенням справи для сторони.

ВС вказав, що чинним процесуальним законодавством не передбачено обов'язку сторони, яка заявляє клопотання про відшкодування витрат на правничу допомогу, доводити обґрунтованість їх ринкової вартості.

Верховний Суд зазначив, що обов'язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Колегія суддів зазначила, що відповідач не навів жодного аргументу щодо неспівмірності таких витрат.

Відповідну постанову по справі № 826/2689/15 ВС прийняв 9.04.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати VERDICTUM можна тут.

Раніше ми писали про те, що державному виконавцеві авансовий внесок не виплачується.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини