Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заборона виїзду за кордон: причини та варіанти вирішення ситуації

31 липня 2019, 10:00
102635
5
Реклама

У сьогоднішніх реаліях, почувши про відмову у виїзді за кордон потрібно одразу з'ясувати у зв'язку з чим, з чиєї ініціативи і коли було встановлено таке обмеження прав, що надалі спростить процедуру скасування такої заборони.

Тож перший крок - з'ясувати, чому вам заборонили виїжджати за кордон.

Заборонити виїжджати за межі України можуть тільки в судовому порядку, якщо підсудний відмовляється виконувати свої обов'язки. Або ж існують підстави, які ведуть до тимчасової заборони виїзду на підставі закону:

- якщо людина володіє знаннями, які є державною таємницею;

- якщо є відомості про сукупну аліментну заборгованість понад 6 місяців або наявність неврегульованих судових спорів, боргів у банку тощо.

- якщо проти особи порушено кримінальну справу;

- якщо громадянин, в момент виїзду за кордон, відбуває покарання за проступок або злочин;

- якщо у громадянина відсутні документи про відстрочку військової служби тощо

Якщо у вас є інформація про те, яким судом було винесено відповідне рішення - до нього слід звернутися. Будь-які звернення краще здійснювати через адвоката. Все просто: адвокатський запит розглядається в рази швидше - 5 днів замість 30. Знайти адвоката можна в Національному юридичному каталозі України.

Читайте також: Верховна Рада ускладнила життя неплатникам аліментів

Які варіанти вирішення ситуації?

Оскаржити заборону виїзду за кордон посилаючись на вже досліджені судом обставини і незаконність висновків суду. При цьому варто враховувати реальний термін розгляду судом апеляційної скарги, як правило, це далеко не один місяць.

Просити скасувати заборону, посилаючись на ті обставини, які не були відомі суду на момент винесення рішення про тимчасову заборону або на зміну «врахованих» обставин.

Співпрацювати з виконавцем і виконати зобов'язання, що в свою чергу спричинить закриття виконавчого провадження та автоматичне зняття відповідної заборони, - по більшій частині найшвидший спосіб вирішення проблеми, якщо виконання зобов'язання має на увазі можливість здійснити це в стислі строки. У такому випадку після винесення постанови про закриття виконавчого провадження виконавець надсилає його електронну копію до Адміністрації прикордонної служби України, де знімається заборона. Процедура займає 3-5 робочих днів.

Читайте також: Українцям спишуть борги, але за це потрібно буде заплатити

Які можуть виникати труднощі?

Крім строків, яких часто дотримуються, проблемою може бути людський фактор або недбалість працівників виконавчої служби.

Сьогодні в практиці почастішали випадки, коли виконавче провадження, в якому було встановлено тимчасову заборону на виїзд за кордон вже закрито, а матеріали його знищені. Згідно із законом заборона повинна була бути знята одночасно з закриттям виконавчого провадження. Подальше існування заборони говорить про бездіяльність виконавця. Знайти «кінці» в такому разі складніше, але теж можливо.

До суду в такому випадку, з оскарженням бездіяльності виконавця, потрібно буде звертатися в порядку адміністративного судочинства, з позовом про зобов'язання виконавця вчинити певні дії. У тексті заяви слід приділити увагу обґрунтуванню того, чому суду слід скасувати раніше застосовану заборону, посилаючись на фактичні, життєві обставини і підкріплюючи таку необхідність нормами права.

Суд розглядає питання за одне засідання. Проблемою може стати лише неявка виконавця - адже законодавець взагалі не передбачає можливості вирішення питання за його відсутності.

Чи можна завчасно дізнатися про заборону?

Так, і для цього ви можете заздалегідь звернутися до Державної прикордонну службу з відповідним запитом про можливість перетину кордону, зробити це можна на сайті служби.

Джерело: сайт "Я и Закон"

Затримка рейсів - часта проблема мандрівників, особливо, якщо ви летите з пересадками. Дізнайтеся, як отримати компенсацію в разі затримки літаків.

Вас може зацікавити: Обшук: симптоми, перебіг, наслідки

Cудові рішення щодо оскарження заборони виїзду за кордон ви можете знайти у системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ до VERDICTUM можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини