Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо водій порушив ПДР вимушено, то його не можна притягнути до кримінальної відповідальності: ВС

12 листопада 2019, 13:43
9100
0
Реклама

Суть справи: водія обвинувачували у порушенні ПДР, яке спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, на підставі ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу.

Місцевий і апеляційний суди визнали водія невинуватим за недоведеністю в його діянні складу злочину.

На основі досліджених доказів суди зазначили, що зіткнення, яке спричинило потерпілому тілесні ушкодження, сталося після недозволеного маневру іншого водія, що виключає в діях обвинуваченого порушення ПДР, оскільки аварійна ситуація спричинена не його діями, а іншим водієм.

Саме по собі не уникнення зіткнення не може бути поставлено йому у провину, оскільки його дії були вимушеними і не перебували у прямому причинному зв'язку із суспільно небезпечними наслідками, що настали.

Колегія суддів Кримінального суду ВС погодилась із таким висновком.

У випадку виникнення ДТП за участю декількох водіїв наявність чи відсутність в їх діях складу злочину, передбаченого ст. 286 КК, потребує встановлення причинного зв'язку між діянням (порушенням ПДР) кожного з них та наслідками, що настали, дослідження характеру та черговості порушень, які вчинив кожен із водіїв, того, хто з них створив небезпечну дорожню обстановку (аварійну ситуацію), тобто з'ясування ступеня участі (внеску) кожного з них у спричиненні злочинного наслідку.

Верховий Суд зазначив, що причинний зв'язок в автотранспортних злочинах відрізняється тим, що він встановлюється не між діями водія та наслідками, що настали, а між порушеннями ПДР й відповідними наслідками.

При цьому виключається кримінальна відповідальність особи, яка порушила ПДР вимушено, через створення аварійної ситуації іншою особою, яка була учасником дорожнього руху.

Відповідну постанову по справі № 163/1753/17 ВС прийняв 16.10.2019. Повний текст постанови доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати.

Вам буде цікаво, що:

- За порушення ПДР не можуть оштрафувати без доказів

- Верховний Суд скасував штраф, накладений на водія за зупинку на тротуарі

- ТОП-10 новин для автомобілістів

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини