Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Деяким працівникам хочуть повернути пенсію за вислугою років

Реклама

Верховній Раді пропонують повернути право виходу на пенсію за вислугою років деяким категоріям працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті. Йдеться, зокрема, про ухвалення законопроекту № 2617 «Про запровадження програм пенсійного забезпечення за вислугу років».

З текстами законопроектів можна ознайомитися у відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Під час прес-конференції голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова зауважила, що цей проект Закону було підготовлено за участі профспілки залізничників і транспортних будівельників України, зауважила, додавши, що документ покликаний збільшити привабливість роботи безпосередньо в нашій країні. Адже на сьогодні зберігається досить потужна трудова міграція, зумовлена не лише різницею в оплаті праці, а й тим, що соціальні гарантії за кордоном більш потужні, ніж у нас.

Право участі в програмах пенсійного забезпечення за вислугу років, що запроваджуються суб'єктами господарювання, згідно документ мають:

а) робітники локомотивних бригад і окремі категорії працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та метрополітенах, - за списками професій і посад, що затверджуються в порядку, який визначається Кабміном;

б) водії вантажних автомобілів, безпосередньо зайнятих у технологічному процесі на шахтах, у рудниках, розрізах і рудних кар'єрах на вивезенні вугілля, сланцю, руди, породи.

Вислуга років, за словами голови комітету, - це додаткове навантаження, яке несе Пенсійний фонд, хоча багато підприємств компенсують ці суми. Зокрема, хоча «Укрзалізниця» має компенсувати ранній вихід на пенсію, безпосередню виплату робить спочатку Пенсійний фонд. І заборгованість за такими пенсіями достатньо велика. «Європейська практика - це зменшення ролі держави і переведення відносин «підприємство - Пенсійний фонд - людина» на рівень «підприємство - людина» з використанням тих інструментів, які профспілка і людина безпосередньо вважають за необхідне», - зауважила Г. Третьякова. Власне, таку зміну фінансової політики, коли про розмір і вік виходу на пенсію домовляються безпосередньо роботодавець і працівник, й пропонує цей законопроект.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини