Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Огляд судової практики Верховного Суду за вересень

Реклама

Верховний Суд пропонує ознайомитися з черговим щомісячним оглядом актуальної судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду за вересень 2020 року.

Спори, що виникають із сімейних правовідносин

1. Судам під час розгляду спорів про повернення батькам дитини, яка була відібрана від них без позбавлення батьківських прав, необхідно перевірити всі обставини, які можуть бути перешкодою для повернення дитини батькам, а батькам навпаки необхідно довести, що відпали перешкоди, які стали підставою для відібрання дитини.

(Постанова КЦС ВС у від 9 вересня 2020 року у справі № 400/936/18)

Аналізуйте судові рішення для підготовки виграшної позиції в суді за допомогою комплексного рішення LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до усієї необхідної нормативно-правової, консультаційної інформації, використовуйте алгоритми дій у різноманітних ситуаціях. А найголовніше: спробуйте Verdictum PRO - інноваційну систему для оцінки ймовірності перемоги у суді за допомогою штучного інтелекту. Усе це та навіть більше за знижкою 30% у жовтні. Замовляйте вже зараз

https://biz.ligazakon.net/ru/news/199187_kogda-biznes-odnogo-iz-suprugov-delitsya-posle-razvoda-vs-nazval-uslovie

2. Майно фізичної особи - підприємця, яке використовується для здійснення проведення підприємницької діяльності, є спільним майном подружжя за умови, що воно придбане за рахунок спільних коштів подружжя.

(Постанова КЦС ВС від 2 вересня 2020 року у справі № 318/1863/17)

Спори, що виникають із житлових правовідносин

https://biz.ligazakon.net/ua/news/198159_pokupets-kvartiri-ne-povinen-splachuvati-borgi-poperednkh-vlasnikv-za-zhkg-poslugi

1. Чинним законодавством не передбачено обов'язку нового власника квартири сплачувати борги попередніх власників (наймачів) квартири за отримані ними раніше житлово-комунальні послуги, якщо це не передбачено договором купівлі-продажу.

(Постанова КЦС ВС від 1 вересня 2020 року у справі № 686/6276/19)

https://biz.ligazakon.net/ua/news/198110_osbb-ne-mozhe-zablokuvati-elektronniy-klyuch-meshkantsya-navt-za-borgi-z-zhkkh-poslug-vs

2. Блокування об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку електронного ключа - індивідуального чипу власника квартири є протиправним, навіть за наявності у власника заборгованості за житлово-комунальні послуги.

(Постанова КЦС ВС від 31 серпня 2020 року у справі № 522/11197/17)

Спори, що виникають із спадкових правовідносин

1. Під час вирішення спору спадкоємця за заповітом, співвласника в спільній частковій власності на спадкове майно суду необхідно встановити, чи має відповідач право на обов'язкову частку, а також врахувати, що право спільної часткової власності поширюється на все спільне майно, а частка в праві спільної часткової власності не стосується конкретної частки майна.

(Постанова КЦС ВС від 16 вересня 2020 року у справі № 344/5437/17)

2. Спадкоємець, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, є її власником з часу її відкриття, а документом для підтвердження права власності на спадкове майно є свідоцтво на спадщину, отримане в установленому законодавством порядку. Відсутність реєстрації права власності відповідно до Закону «Про реєстрацію речових прав на нерухому майно та їх обтяжень» не зумовлює позбавлення особи прав користування та володіння належним їй на праві власності майном.

(Постанова КЦС ВС від 2 вересня 2020 року у справі № 522/19969/16-ц)

https://biz.ligazakon.net/ua/news/198770_nedobrosovsna-povednka-notarusa--pdstavoyu-dlya-ponovlennya-stroku-dlya-priynyattya-spadshchini

3. Необізнаність спадкоємця про наявність заповіту, недобросовісна поведінка інших спадкоємців та нотаріуса щодо повідомлення такого спадкоємця про існування заповіту та наявність у нього спадкових прав є підставою для визначення спадкоємцю додаткового строку для прийняття спадщини.

(Постанова КЦС ВС від 21 вересня 2020 року у справі № 130/2517/18)

Спори, що виникають із земельних правовідносин

https://biz.ligazakon.net/ua/news/199198_verkhovniy-sud-nazvav-pdstavu-rozrvannya-dogovoru-orendi-zeml

Припинення орендарем господарської діяльності з безпосереднього цільового використання орендованої в орендодавця земельної ділянки та передача права оренди на неї за розподільчим балансом іншій юридичній особі без згоди орендодавця свідчить про невиконання орендарем обов'язків, передбачених статтею 25 Закону «Про оренду землі», та умов договору оренди землі, що є підставою для його дострокового розірвання.

(Постанова КЦС ВС від 14 вересня 2020 року у справі № 291/1009/18)

Спори, що виникають із дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби

Спір про визнання незаконними розрахунків державного виконавця щодо заборгованості зі сплати аліментів може розглядатись не лише у порядку позовного провадження, але й шляхом подання скарги на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця під час виконання судового рішення у цивільній справі.

(Постанова КЦС ВС від 9 вересня 2020 року у справі № 569/1662/18)

Спори щодо визнання правочинів дійсними/недійсними

https://biz.ligazakon.net/ua/news/199227_poteka-restratsya-maloltnogo-yak-pdstava-skasuvannya-dogovoru

Будь-які дії, вчинені без згоди іпотекодержателя після укладення договору іпотеки (наприклад, реєстрація неповнолітньої дитини в житловому будинку після укладення договору іпотеки) не є підставою для визнання такого договору недійсним з підстави невиконання вимог закону про отримання згоди органу опіки та піклування.

(Постанова КЦС ВС від 1 вересня 2020 року у справі № 757/60219/16-ц)

Спори, що виникають із відшкодування шкоди

Початок перебігу позовної давності для потерпілого у кримінальному провадженні за вимогами про відшкодування шкоди співпадає з моментом появи у кримінальному провадженні особи у статусі підозрюваного чи обвинуваченого. Оскільки з цього моменту у потерпілого виникає право на пред'явлення позову до конкретної особи.

(Постанова КЦС ВС від 2 вересня 2020 року у справі № 452/435/17)

Справи окремого провадження

Сама по собі наявність акта огляду комісії лікарів-психіатрів про ознаки психічного розладу у пацієнта, за відсутності інших належних і допустимих доказів про відповідний стан здоров'я, є недостатньою для ухвалення рішення про примусову госпіталізацію такої особи до психіатричного закладу без його усвідомлюваної згоди.

(Постанова КЦС ВС від 10 вересня 2020 року у справі № 127/25395/18)

Питання процесуального права

1. Неотримання учасником справи повістки на засідання суду, в якому було ухвалене оскаржуване рішення за умови, якщо така повістка була вручена

представникові такого учасника, не є підставою для відкриття апеляційного провадження на підставі ч. 2 ст. 358 ЦПК (у разі спливу одного року після складення повного тексту рішення суду.

(Постанова КЦС ВС від 2 вересня 2020 року у справі № 757/15679/16-ц)

2. Цивільно-правові спори за позовом фізичної особи до приватних/ державних виконавців розглядаються за місцем проживання (перебування) цієї особи.

(Постанова КЦС ВС від 9 вересня 2020 року у справі № 757/53167/18-ц)

3. ЦК не визначається момент переходу прав та обов'язків від юридичної особи, яка припиняється шляхом приєднання. Такий момент не може пов'язуватися із внесенням запису до державного реєстру про припинення юридичної особи, яка приєднується. При реорганізації шляхом приєднання немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов'язків. Внаслідок приєднання правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов'язків при такому виді реорганізації неможливий.

(Постанова КЦС ВС від 14 вересня 2020 року у справі № 296/443/16)

4. Поєднання у одному провадженні двох позовних вимог (про стягнення аліментів та визначення місця проживання дитини) не суперечить положенням процесуального закону, отже не впливає на правильність визначеної судом територіальної юрисдикції (підсудності) такої справи.

(Постанова КЦС ВС від 11 вересня 2020 року у справі № 725/2910/19)

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини