Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки пропонує захищати права працівників у разі банкрутства роботодавця

Реклама

Міністерство економіки зареєструвало законопроект, яким передбачається запровадити посилення захисту прав працівників у разі порушення строків виплати заробітної плати, зокрема шляхом виплати працівнику компенсації у розмірі середньомісячної заробітної плати за три місяці, що передують місяцю в якому порушено справу про банкрутство роботодавця чи припиненню трудового договору у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи.

Проектом передбачається виплата працівнику компенсації у разі неплатоспроможності роботодавця лише для нових боргів, заявлених в господарському процесі та після подання заяви до центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю (Держпраці).

Також проектом передбачається, що максимальна сума компенсації не може перевищувати розміру трьох середніх заробітних плат працівника за 12 місяців, що передують місяцю в якому порушено справу про банкрутство чи припинено трудовий договір у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи. При цьому максимальний розмір компенсації також не може перевищувати дванадцяти мінімальних заробітних плат станом на 1 січня відповідного року Держпраці надаватиметься право висунення регресних вимог до боржників щодо відшкодування коштів, спрямованих на компенсацію заробітної плати, інших виплат у випадку неплатоспроможності боржника та задоволення їх в першочерговому порядку, що в майбутньому дозволить частково повернути затрачені кошти.

Законопроектом також передбачається внесення змін та доповнень до Кодексу України з процедур банкрутства, Закону «Про оплату праці», Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо забезпечення виплати компенсації втраченої заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця у розмірі трьох середньомісячних заробітних плат працівника.

Прийняття законопроекту сприятиме забезпеченню конституційних гарантій права працівників на отримання належних їм коштів з оплати праці та відповідатиме частині ІІІ Конвенції Міжнародної організації праці № 173 «Про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця».

Як діяти в різноманітних ситуаціях для бізнесу та при перевірках контролюючих органів - дізнавайтесь у LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що економить час на щоденних робочих завданнях та убезпечить від ризиків.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини