Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БЕБ: коли запрацює, зарплата працівників та головні функції

Реклама

Про те, чи вдасться БЕБу зменшити рівень економічної злочинності в Україні розповів Директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник.

Про Бюро економічної безпеки

Бюро економічної безпеки - це орган з новою філософією. Основна його модель - аналітична. Це - не правоохоронний орган. Більш того, я, як директор цього бюро, є цивільною особою. Бюро економічної безпеки - центральний орган виконавчої влади з правоохоронною функцією. Головне завдання БЕБ - запобігти економічним злочинам, а також виявити причину та зробити так, аби злочин не скоїли. Саме аналітична складова дасть можливість виявляти на ранніх етапах кримінальні прояви, які можуть зашкодити економіці України.

Чи запуститься БЕБ 25 листопада?

Сама процедура запуску БЕБ - спільна робота основних органів держави: Кабінету Міністрів, Верховної Ради та самого БЕБу. Є законодавчі акти та регулюючі документи, які Верховна Рада з Кабміном ще мають прийняти, а БЕБ, відповідно, повинен витримати всі ці процедури і провести конкурси до запуску. Дійсно, до 25 вересня це неможливо було зробити, адже мене обрали на посаду директора БЕБ тільки 23 серпня. Цього було замало для дотримання всіх бюрократичних процедур. Ми запустили наймасштабніший конкурсний проєкт в Україні - запуск набору 4-х тисяч працівників для роботи в БЕБ. Але для себе поділили це на частини. До 25 листопада нам потрібно набрати 30% від складу центрального апарату і офіційно запустит орган. Потім ми оголосимо конкурс на атестованих працівників: детективів та аналітиків. У листопаді ми плануємо оголосити конкурс на керівників територіальних управлінь і до кінця року їх обрати. А з перших чисел січня новообрані керівники повинні розпочати вже свої конкурси територіальних управлінь. Наприкінці лютого кількість працівників БЕБа має досягти 1600-1800 осіб. Зараз Кабміном вирішується питання про надання БЕБу приміщення і я наполягаю на якісно обладнаному приміщенні, яке дозволить нам ефективно працювати.

Які професійні якості мають бути у працівника БЕБ?

Це залежить від того, куди людина подаватиме документи: на детектива чи аналітика. Є ще підрозділ, який забезпечує діяльність БЕБа - майже 25% від усієї кількості працівників: бухгалтери, юристи, спеціалісти засобів інформації тощо. Основні критерії, які я виділив для себе - фахові знання, доброчесність, порядність, бажання працювати. А також на сайті детально розписані кваліфікаційні вимоги для участі в конкурсі на кожну із посад. Я вважаю, що конкурси відбуватимуться абсолютно прозоро, адже ті процедури, які закладені в основу конкурсів якраз і гарантують цю прозорість.

Чи можна вважати БЕБ чистим аркушем у боротьбі з економічною злочинністю?

Так, адже він буде діяти за новою моделлю. Детектив працюватиме в рекомендованих для нього межах, визначених аналітиком, виключно в межах кримінального провадження. Адже раніше тиск здійснювався саме через кримінальні провадження. Аналітик - абсолютно не дотичний до бізнесу і працює виключно з базами даних, до яких детектив не матиме доступу. Саме це має знизити можливий тиск на бізнес та корупційність.

Скільки коштів передбачено в бюджеті для БЕБу?

В держбюджеті передбачено приблизно 600 мільйонів гривень для БЕБу на 2022 рік. Ця сума піде на зарплату працівникам та комунальні послуги. Але є ініціатива народних депутатів для збільшення бюджету БЕБу на 1 мільярд 600 мільйонів гривень. Я вважаю, що ця сума допоможе органу ефективно функціонувати.

Який зарплатний діапазон планується для працівників БЕБу?

Відповідно до закону про БЕБ зарплата для держслужбовців має становити від 25 тисяч 700 гривень плюс надбавки. Для атестованих працівників (детектива чи аналітика) посадовий оклад стартує від 42-43 тисяч гривень плюс надбавка за звання, стаж і таємність.

Наскільки досконалий Закон про Бюро економічної безпеки України?

Я вважаю закон гарно написаним. Певні шороховатості відчуваємо, але їх треба пройти на практиці. Більш точно зможу відповісти на це питання, коли ми пропрацюємо певні аспекти. Наразі закон заклав всі підґрунтя для запуску моделі та нової філософії органу.

Про головні функції БЕБу

Верховній Раді потрібно зараз прийняти основний законопроєкт БЕБ під номером 3959-1, який визначає саме підслідність злочинів, які розслідуватиме БЕБ. Бюро економічної безпеки не тільки виявлятиме та розслідуватиме економічні злочини, а й запобігатиме їхньому виникненню. Основні функції роботи органу - підакцизні товари, ухилення від сплати податків, відмивання коштів тощо. Забираємо певні економічні повноваження у СБУ та Нацполіції і зосереджуємо в одному органі. В Україні багато економічних галузей, які можуть підпадати під різні статті Кримінального кодексу - добувна та переробна промисловості, зернова та земельна тематики. Цим буде опікуватися БЕБ.

Як витягнути 50% економіки з тіні?

"Білий" бізнес бачить, що існує "тіньовий" і розчаровується в державі, яка бездіє в цьому напрямку. Один з KPI (ред. - основні показники ефективності) БЕБа є вивід економіки з тіні. Бізнес вдається до тіньових схем через те, що контролюючі органи не виявляють тіньові процеси і не знищують їх. "Білий" бізнес, який намагається працювати чесно, але десь вдається до тіньових схем, щоб вижити на ринку, йде в третю чергу відпрацювання. Першочергово відпрацьовується злочинний схематоз, у другу чергу - корупційне прикриття.

Чи плануються нові "кошмарення" бізнесу та "маски-шоу"?

БЕБ цим займатися не буде. Модель та алгоритми цього органу унеможливлять тиск на бізнес та корупційні ризики. Побоювання громадян зрозумілі, адже вони зневірилися у ефективності роботи певних органів. Але я прикладу всі зусилля, що БЕБ працював правильно за тією моделлю, яка буде прописана.

Про реакцію БЕБ на Pandora Papers?

Офшори - окрема тематика, яка буде під окремою увагою БЕБу. Якщо Pandora Papers - злочинна діяльність, то так, БЕБ буде нею займатися.

Про підтримку БЕБ міжнародними партнерами

Ми продовжуємо перемовини і намагаємося залучити усіх міжнародних партнерів, готових нам допомогти. Ми говоримо про необхідність у техніці, комп'ютерах тощо, адже ми будемо розслідувати транснаціональні злочини, яким властиво перетікати з однієї держави в іншу. Ми повинні співпрацювати, спілкуватися однією мовою, тому і просимо їхні методики роботи, які вивчимо та візьмемо щось корисне. Більш того, міжнародні партнери теж у цьому зацікавлені, тож співпраця налагоджується. Також зараз ведуться переговори стосовно отримання донорських коштів. Ми вже домовилися зі КМЄС (ред. - консультативна місія Європейського Союзу) про те, що вони поділяться з нами досвідом та нададуть власні методики щодо відбору працівників за критерієм доброчесності. Ми будемо користуватися їхніми методиками.

Ризики та проблеми, які постають перед БЕБом

Основний ризик - якомога швидший запуск органу, адже фінансування недостатньо і набрати спеціалістів не просто. Є ризик потрапити на корумпованих осіб, яких за допомогою прозорих конкурсів зможемо відсіяти . Більше ризиків наразі я не бачу.

Як перетворити ризики у можливості? Система LIGA360:Керівник вчасно інформуватиме про загрози співпраці з компаніями, реєстраційні зміни нерухомості, інформаційні атаки. Замовляйте тестовий доступ прямо сьогодні.

Читайте також:

Бюро економічної безпеки: коли запрацює новий орган і чим він відрізняється від фіскалів

БЕБ: кому податкові міліціонери передають справи?

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини