Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дискримінаційна реклама за ознакою статі під забороною: Закон набуває чинності 8 січня

Реклама

8 січня 2022 року набувають чинності зміни до Закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі, які передбачені Законом від 10.09.2021 № 1750-IX.

Документом визначено поняття "дискримінаційна реклама" та "дискримінаційна реклама за ознакою статі", а також посилено відповідальність за порушення законодавства про рекламу.

Що таке дискримінаційна реклама?

Дискримінаційною вважається реклама, що вміщує чи використовує твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками щодо особи та/або групи осіб.

Дискримінаційна реклама за ознакою статі - реклама, що містить твердження та/або зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншої переваги однієї статі над іншою та/або щодо стереотипності ролі чоловіка та жінки, що пропагує принизливе та зневажливе ставлення; принижує гідність людини за ознакою статі; демонструє насильство за ознакою статі; використовує зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об'єкта з метою привернення уваги споживача та/або посилання (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не стосуються рекламованого продукту чи способу його споживання.

У рекламі забороняється:

  • вміщувати твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб;

  • вміщувати твердження та/або зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншої переваги однієї статі над іншою та/або щодо стереотипності ролі чоловіка та жінки, що пропагує принизливе та зневажливе ставлення; принижувати гідність людини за ознакою статі; демонструвати насильство за ознакою статі; використовувати зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об'єкта з метою привернення уваги споживача та/або посилання (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не стосуються рекламованого продукту чи способу його споживання (не поширюється на соціальну рекламу).

Споживачі, яким було завдано шкоди такою дискримінаційною рекламою, мають право на відшкодування відповідно до законодавства України. Звертатися з позовом до суду в інтересах споживачів реклами зможуть також об'єднання громадян та об'єднання підприємств у галузі реклами.

За неподання документів, усних та/або письмових пояснень, відео- та звукозаписів та іншої інформації контролюючим органам, на рекламодавців, виробників реклами та розповсюджувачів реклами накладатимеься штраф у розмірі 100 нмдг (1700 грн).

Також змінюються правила сплати штрафу рекламодавцями за порушення вимог щодо реклами про вакансії. Тепер штраф потрібно сплачувати до державного бюджету, а не Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Розмір штрафу не змінюється (10 розмірів мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення). Наразі Мінекономіки підготувало проект Порядку сплати відповідного штрафу. Документом передбачено, що штраф сплачуватиметься на підставі розпорядчого документу Держпраці, прийнятого на підставі акту перевірки за результатами розгляду справи, дослідження матеріалів та вирішення питання щодо наявності підстав для накладення штрафу. Рекламодавці сплачуватимуть суму штрафу в державний бюджет за місцем їх державної реєстрації.

Як піарнику мінімізувати репутаційні ризики? Оперативно отримувати інформацію допоможе ІТ-платформа LIGA360:PR. Контролюй згадки в медіа, діяльність партнерів та конкурентів, прогнозуй ефективність кампаній. Подробиці за посиланням.

Побудуйте успішний бренд разом з LIGA ZAKON. Тільки до 14 січня даруємо новорічні ціни для рішення LIGA360:PR-менеджер. Моніторинг 20 тисяч джерел, автоматичні звіти та мінімум рутини. Встигніть на святкові знижки за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини