Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бронювання працівників: Мінекономіки надало роз’яснення щодо застосування порядку та критеріїв визначення підприємств критично важливими

Реклама

Постановою Уряду від 27 січня 2023 року № 76 затверджено Порядок бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану (далі - Порядок) та Порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період (далі - Порядок та критерії).

Міністерство економіки листом від 13.02.2023 року № 2704-20/5959-01 надало роз'яснення щодо застосування зазначених Порядку та критеріїв. Наводимо його головні тези.

Щодо організації роботи з визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період

Згідно з підпунктом 4 пункту 2 Порядку та критеріїв критерії, за якими здійснюється визначення підприємства, яке має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, встановлюються органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, за сферою їх управління чи галуззю національної економіки або обласною, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, або обласною, Київською та Севастопольською міськими військовими/військово-цивільними адміністраціями (у разі їх утворення) з урахуванням потреб територіальної громади.

Таким чином, визначення підприємств, установ, організацій критично важливими для економіки потребує встановлення відповідних критеріїв.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

З цією метою Мінекономіки рекомендує:

1. Утворити у державному органі відповідну комісію (робочу групу), до основних завдань якої віднести:

1) визначення відповідності підприємства, установи і організації критеріям, зазначеним у пункті 2 Порядку та критеріїв;

2) підготовку пропозицій про відповідність та невідповідність підприємств, установ і організацій критеріям, зазначеним у пункті 2 Порядку та критеріїв, та визначення їх критично важливими;

3) підготовку пропозицій щодо критеріїв, за якими здійснюватиметься визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади (підпункт 4 пункту 2 Порядку та критеріїв);

4) підготовку пропозицій про підтвердження статусу критично важливого підприємства, установи і організації або про позбавлення такого статусу (пункт 8 Порядку та критеріїв).

Крім цього, Комісія здійснюватиме розгляд звернень та заяв підприємств, установ і організацій та подаватиме керівництву держоргану розроблені за результатами своєї роботи рекомендації та пропозиції.

2. Затвердити рішенням (наказом, розпорядженням) державного органу відповідні Критерії.

3. Оприлюднити Критерії та рекомендації щодо їх застосування (у разі необхідності) для врахування в роботі підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності.

4. За результатами розгляду звернень підприємств, установ і організацій приймати відповідні рішення.

Щодо розроблення критеріїв

Міністерство економіки рекомендує розробляти критерії з урахуванням:

  • повноважень та основних завдань державного органу;

  • здійснення підприємствами, установами, організаціями, що належать до сфери управління державного органу, владних повноважень або реалізації ними державної політики;

  • критичної необхідності продукції (послуг), яка виробляється (надаються), підприємством, установою, організацією, для галузі та/або інших галузей або для територіальної громади;

  • унікальності підприємства, установи, організації (виконання унікальних функцій або виробничих процесів) тощо.

Щодо підтвердження окремих показників стану розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами (підпункти 1 та 5 пункту 2 Порядку та критеріїв)

За інформацією ДПС, регіональним управлінням ДПС рекомендовано надавати інформацію про загальну суму нарахованих та сплачених до зведеного бюджету податків, зборів, платежів:

  • за платником в цілому по Україні;

  • за період, який розпочинається 01.01.2022 і закінчується 31.12.2022.

У разі необхідності підтвердження для платників показника “утримано” слід використовувати показник графи 4а додатку 4ДФ Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Стосовно розрахунку середньої заробітної плати застрахованих осіб працівників на підприємстві за останній календарний квартал

Згідно з пунктом 2 Порядку і критеріїв розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р. (відповідно до даних Держстату), що підтверджується довідкою, наданою підприємством.

Відповідно до пункту 4.1.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, середня заробітна плата на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості, визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих працівників (штатних та позаштатних) на їхню середню кількість в еквіваленті повної зайнятості за відповідний період.

Читайте також: Новий порядок бронювання: алгоритм дій підприємства та відповіді на актуальні питання;

Мінекономіки роз'яснило окремі питання бронювання військовозобов'язаних;

ДПС почала видавати довідки для підтвердження статусу критично важливого підприємства в цілях бронювання працівників

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини