Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна нестиме значні втрати через ембарго на експорт своєї с/г продукції - Гетманцев

Реклама

З 16 квітня до 30 червня 2023 року Польща заборонила переміщення через кордон на виїзд з України с/г продукції, а згодом до неї приєдналися Угорщина та Словаччина. Також наразі запровадження ембарго на імпорт зерна розглядають у Болгарії.

Голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі розповів, які наслідки для економіки України можливі через ембарго.
Так, за даними Державної митної служби, експорт сільськогосподарської продукції (до усіх країн світу) у І кварталі 2023 року склав 6,75 млрд. дол., у тому числі зернові і зернобобові, насіння, борошно (групи 10-12) - 4,05 млрд. дол., олія, жири, маргарин (група 15) - 1,47 млрд. дол.
Експорт аграрної продукції:

  • до Польщі за цей період склав 652 млн. дол., в тому числі по групам 10-12,15 - 423 млн. дол.,

  • до Угорщини - 268 і 225 млн. дол. відповідно.

Тобто на Польщу та Угорщину припадало 14% всього аграрного експорту у першому кварталі 2023 року (в т.ч. 12% по зерновим і олії).
Втрати в експорті будуть більшими у випадку приєднання до заборони інших прикордонних країн, насамперед Румунії, яка за підсумками 2022 року стала другою країною після Польщі за вартістю українського експорту аграрної продукції, в тому числі країною №1 за обсягами експорту зернових. Зокрема, за підсумками минулого року, експорт зернових в Румунію збільшився майже в 700 разів, а сама країна імпортувала 1/7 всього експортованого нами збіжжя.
У I кварталі 2023 року на 4 прикордонні країни (Польщу, Угорщину, Румунію, Словаччину) припадало 28% всього українського аграрного експорту, в тому числі 27% - по зерну і олії.
Про наміри приєднатись до заборони на експорт українського зерна заявила вже і Словаччина (окрім них, спільного листа керівництву Євросоюзу підписували також керівники Урядів ще і Румунії та Болгарії. Останній міністр, відповідальний за сільське господарство, заявив, що його країна вивчить правову позицію Польщі перед прийняттям власного рішення з цього питання).
Тому Україна нестиме значні втрати через ембарго на експорт своєї с/г продукції до сусідніх країн ЄС. Ці втрати значно посиляться у випадку тимчасової заборони на транзит і фактичну зупинку Шляхів солідарності.
"Ми поважаємо позицію наших друзів і партнерів, безмежно вдячні за їх всебічну підтримку. Як засвідчив історичний візит Президента України до Польщі, зараз відносини між нашими двома країнами знаходяться на безпрецедентно високому рівні стратегічного партнерства. Тому у дилемі захисту внутрішнього виробника і підтримки України, не має бути ситуації, коли у кінцевому випадку програють обидві сторони.
Відповідь на питання, сільське господарство якої з країн в регіоні несе зараз колосальні втрати через російську агресію, є очевидною. Такою ж очевидною є потреба у вирішенні торгівельних суперечок з врахуванням духу стратегічного партнерства і існуючих домовленостей, насамперед, на рівні ЄС (ЗСТ, обнулення квот і тарифів до середини 2024 року, транспортний безвіз, «Шляхи солідарності»), сила якого як союзу, в тому числі, у проведенні єдиної скоординованої торгівельної політики
", - зазначив Гетманцев.
Також депутат підкреслив, що це важливий сигнал про те що, що після війни треба збільшувати обсяги аграрної переробки у рослинництві і тваринництві, перетворюючись із житниці у продовольчу фабрику Європи і всього світу.

Аграрний бізнес потребує комплексного захисту. Рішення LIGA360 - ваш надійний помічник для вчасного реагування на рейдерські атаки, суперечливі законодавчі зміни та зміни контрагентів. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини