Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На сайтах виробників електронних сигарет запровадять ідентифікацію віку з використанням документа - проєкт Мінекономіки

Реклама

11 липня 2023 року набуде чинності низка змін до антитютюнового законодавства щодо заборони реклами, стимулювання продажу та спонсорства пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, які передбачає Закон України від 16.12.2021 № 1978-IX.

Закон дозволяє розміщення інформації для повнолітніх осіб щодо асортименту, споживчих характеристик, обслуговування та використання пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння на веб-сайтах виробників, імпортерів таких виробів, але з обов'язковою попередньою ідентифікацію віку користувачів з використанням документа, що посвідчує особу, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Проєкт відповідного порядку розробили та оприлюднили для обговорення на сайті Мінекономіки.

Цей Порядок встановлює механізм здійснення попередньої ідентифікації. Власник вебсайту здійснюватиме надання або блокування доступу користувачів до вебсайту.

Доступ до інформації на вебсайті виробника, імпортера надається власником вебсайту за умови попередньої ідентифікації віку користувача вебсайту з використанням документа, що посвідчує особу, будь-яким з таких способів:

1) з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронних підписів, що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, Єдиного державного вебпорталу електронних послуг “Портал Дія”, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія, а також інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу та її вік;

2) з використанням технології розпізнавання обличчя:

користувач на вебсайті виробника, імпортера через відповідний модуль демонструє обличчя та документ, що посвідчує особу;

вебсайт виробника, імпортера автоматично перевіряє справжність зображення користувача за допомогою методу розпізнавання реальності особи (liveness detection method), розпізнає документ, та, у випадку відповідності зображення обличчя документу, проводить ідентифікацію віку користувача;

3) із залученням оператора:

користувач на вебсайті виробника, імпортера через відповідний модуль в режимі реального часу демонструє обличчя та документ, що посвідчує особу;

оператор проводить віддалену ідентифікацію користувача та перевіряє його вік.

4) за допомогою коду для входу на вебсайт виробника, імпортера:

користувач особисто відвідує місце торгівлі пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та/або електронними сигаретами з документом, що посвідчує особу, для проведення попередньої процедури ідентифікації його віку;

працівник особисто в місці торгівлі проводить ідентифікацію користувача, перевіряє його вік, надає код для одноразового входу на вебсайт виробника, імпортера або для реєстрації користувача зі створенням облікового запису.

Користувачу вебсайту, який пройшов попередню процедуру ідентифікації віку, надається одноразовий доступ до вебсайту або статус зареєстрованого користувача зі створенням облікового запису.

Комерційні електронні повідомлення про пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та/або електронні сигарети можуть надсилатися користувачу вебсайту тільки за його згодою.

За порушення вимог цього Порядку власник вебсайту нестиме відповідальність, передбачену законодавством.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини