Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як зрозуміти, чи треба комплаєнс вашій компанії?

Реклама

Питання запровадження комплаєнсу кожна компанія вирішує самостійно.  

Одним це не на часі, бо важко прийняти рішення про додаткові витрати, не набивши власні гулі, або масштаби бізнесу не дозволяють розгорнутися на повну. Інші покладаються на те, що «якось воно буде». Далекоглядні та обачливі починають замислюватись.   

Щоб з'ясувати, чи треба комплаєнс вашій компанії, пропоную керівникам провести інтерв'ю із самим собою або, навіть, організувати стратегічну сесію з керівництвом. Запропоновані запитання стануть орієнтиром в розумінні потреб.  

1. В компанії відсутні стандартизовані операційні процедури, задокументовані бізнес-процеси, працівники керуються загальними рекомендаціями, які не формалізовані у інший спосіб. 

2. Відсутні внутрішні правила поведінки. 

3. Внутрішні правила поведінки затверджені, але існують тільки на папері/ розповсюджуються не на усіх працівників/ передбачають безліч винятків, що призводить до втрати сутності. 

4. Відсутні посадові інструкції працівників, посадові обов'язки не зафіксовані, неможливо визначити та розмежувати зони відповідальності.  

5. Відсутні шаблони документів (договорів), алгоритми діяльності, діджиталізація.  

6. Наявні неврегульовані конфлікти інтересів між працівниками компанії або між працівниками та клієнтами. 

7. Більшість недоліків виявляється клієнтами, партнерами, контролюючими органами, а не органами контролю компанії. 

8. Відсутня практика аналізу результатів перевірок/інцидентів/скарг, розробки та впровадження заходів щодо усунення порушень, контролю за недопущенням в подальшому. 

9. Наявні непоодинокі випадки застосування заходів впливу/штрафних санкцій та, як наслідок, втрати ресурсів. 

10. Негативний імідж компанії в очах регуляторних та контролюючих органів, що ускладнює комунікацію з ними. 

11. Бізнес-процеси перевантажені додатковими діями, що спричинено недосконалим знанням законів та бажанням перестрахуватись. В результаті, послуги не гнучкі, не зручні, не прозорі, що знижує їх привабливість. 

12. Проблематичне проходження банківського комплаєнсу. Діяльність та фінансові операції компанії викликають багато додаткових питань у обслуговуючих банків. Наявні відмови в проведенні фінансових операцій/в обслуговуванні. 

13. У компанії відсутня юридична функція або її рівень низький. 

14. Наявна практики закріплення за конкретними працівниками клієнтів/контрагентів та відсутня система ротації. 

15. Компанія домінує на ринку, що знижує мотивацію ведення доброчесного бізнесу. 

16. Діяльність компанії може спричинити екологічні ризики, ризики нещасних випадків або виробничих травм, призвести до соціальної відповідальності за завдання шкоди працівникам або клієнтам. 

17. Існує ризик випуску низькоякісних продуктів, що не відповідають очікуваному рівню, або послуги, які порушують закони й правила. 

18. Відсутня/обмежена інформація про власників/менеджмент компанії. 

19. У засновників наявна велика кількість юридичних осіб, що не обгрунтовується потребами бізнес-діяльності. 

20. Непрозора бенефіціарна власність, наявність у власника компанії історії створення юридичних осіб з нетривалим терміном існування, власник - публічний діяч або особа, пов'язана  з публічними діячами. 

21. Наявні ознаки, що свідчать про небездоганну репутацію компанії (публікації в ЗМІ, судові справи, втрата лояльності клієнтів). 

22. Наявні факти комерційного шахрайства, недобросовісних дій із власністю компанії. 

23. Відсутня згуртованість команди, низька залученість працівників до процесу управління та досягнення результатів. 

24. Компанія не представлена/малоактивна в соціальних мережах та мережі Інтернет. 

25. Компанія має амбітні цілі, спрямована на сталий розвиток, довгострокові перспективи, залучення інвестицій і не бажає втрачати напрацювання через недостатній контроль.  

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням 

Додайте до цього нестабільне законодавство, яке безперервно змінюється, наявність законодавчих прогалин, відсутність стабільної правозастосовної практики, напружену економічну та політичну ситуацію, військову агресію і стане зрозуміло, що працювати та не порушувати жодного закону в сучасних умовах неможливо.   

Але ігнорування ризиків буде ще більшою помилкою. Краще підготуватися: зрозуміти власні ризики та побудувати бізнес-процеси так, щоб свідомо їх пом'якшувати. Цим, власне, і займається комплаєнс.  

Рекомендації  

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини