Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Україна провела перемовини з представниками Польщі та Єврокомісії щодо розблокування кордону

Реклама

Сьогодні українські посадовці провели перемовини з польськими та європейськими колегами на кордоні для розблокування пунктів пропуску, повідомив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

"У підсумку три сторони досягли згоди щодо реальних інструментів для розблокування кордону. Польські протестувальники з пропозиціями не погодились", - розповів Деркач.

Польські протестувальники вимагають повернення до дозвільної системи. За їхніми словами, через втрату ринку росії та білорусі та конкуренцію наших перевізників у двосторонніх перевезеннях вони несуть збитки. Наша позиція - повернути дозволи неможливо.

Генеральний директорат з мобільності і транспорту Єврокомісії (DG MOVE) підтвердив, що питання повернення дозволів - це не предмет обговорення і що транспортний безвіз буде діяти щонайменше до 30 червня наступного року.

Інше питання порядку денного - це перетин кордону при виїзді порожніх вантажівок з України. Було напрацьовано рішення, які б зменшили час очікування. До прикладу, розмежування в єЧерзі завантажених та порожніх, запуск пунктів пропуску «Угринів» та «Грушів» для порожніх, щоб розвантажити інші ПП.

Але довгий час очікування - це не причина сама по собі, це наслідок невиконання меморандумів щодо пунктів пропуску та недостатньої пропускної спроможності кордону. Всі погодились, що черги знімуться при ефективній роботі відповідних служб на кордоні та збільшенні пропускної спроможності.

"У нас є дуже показові приклади. У вересні кордон на виїзд до Польщі перетнуло 45 тисяч вантажівок, за меморандумом мало бути 63 тисячі. У онлайн черзі на 30 вересня лишалось майже 12 тисяч вантажівок. Тобто якби меморандум дотримувався черги як такої на польському кордоні не було. Фактично така ж ситуація і з жовтнем - якби меморандум дотримувався, то черга складала приблизно 1 день", - зазначив заступник Міністра інфраструктури.

Робота для вирішення ситуації продовжуватиметься надалі.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні. 

Нагадаємо, рух вантажного транспорту на кордоні з Польщею заблоковано через акцію протесту перевізників.

Основні вимоги її організаторів - у приверненні уваги до ситуації на ринку транспортних перевезень у Польщі, скасування так званого "транспортного безвізу" для українських міжнародних перевізників, заборона на реєстрацію у Польщі транспортних компаній з капіталом, що походить із України.

Читайте також:

Через страйк на польському кордоні бізнес втрачає мільйони гривень щоденно

Єврокомісія може покарати Польщу за блокування кордону з Україною

Бізнес розповів про складнощі для українського експорту та хто страйкує на польському кордоні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини