Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що потрібно знати про типові порушення тендерних процедур

23 листопада 2023, 14:31
220
0
Автор:
Реклама

Напередодні міжнародної конференції з державних закупівель ми дізналися думку наших спікерів щодо найактуальніших питань, які будуть обговорюватись на події.

Сергій Сагун, CEO, SmartTender

Чи є у майданчиків механізми саме превентивного виявлення потенційних порушень тендерних процедур? Наприклад, якісь певні критерії щодо умов тендерів, при виявленні яких система може сигналізувати про потенційне порушення.

С.С.: На рівні системи Публічних закупівель Прозорро саме в 2023 році було розроблено за сприяння Світового банку 11 оновлених ризик-індикаторів по діям Замовників закупівель. У листопаді розпочалося тестування цих індикаторів які доступні на порталі Прозорро за посиланням: https://risks.prozorro.gov.ua/

Дані ризик-індікатори є автоматичними і позначають закупівлю якщо, наприклад: «Короткий строк виконання договору при закупівлі робіт» або по закупівлі є «Невиконання замовником рішення органу оскарження». Це дозволить замовникам, постачальникам та громадськості відслідковувати закупівлі по яким спрацювали автоматичні індикатори ризику і звернути на них додаткову увагу.

Деякі ризик-індикатори можуть бути допоміжні при відборі процедур для проведення моніторингу працівниками Державної аудиторської служби України.

Ви проводите тендери як для державних органів, так і для приватних компаній. Чи є якісь типові порушення процедур у випадку, коли покупець - державний орган і коли покупець - приватна компанія?

С.С.: Відразу треба зазначити, що комерційні закупівлі відрізняються від Публічних в першу чергу тим, що бізнес витрачає власні кошти, а не бюджетні і є підзвітним за їх витрачання лише власникам компанії.

Тому кожен комерційний замовник використовує дуже широкий набір інструментів які налаштовуються під бізнес потреба конкретної компанії серед яких: відкриті аукціони (доступні самому широкому колу учасників) закриті аукціони (тільки для перевірених постачальників), багатоетапні, де перший етап це аналіз ринку, а другий - це закритий аукціон вже з кваліфікованими постачальниками, аукціони по рейтингу, та багато інших.

Такі закупівлі в частині саме електронних торгів відбуваються згідно Регламенту СмартТендер де описаний механізм різних типів аукціонів, а в частині вибору переможця тендеру - це відповідальність виключно замовника. І при виборі постачальника-переможця бізнес керується вже своїми внутрішніми інструкціями, регламентами, положеннями тендерного відділу, тощо.

Тому, повертаючись про питання порушень, кожна комерційна компанія має свої власні набори інструментів як моніторити свої закупівлі. Наприклад, у нас на майданчику в комерційному модулі є окрема роль і кабінет для служби внутрішньої безпеки підприємства або керівника. Також у багатьох компаній є окремий телефон довіри та співробітники які перевіряють надійність постачальників.

Детальніше про ці та інші аспекти публічних закупівель ми будемо говорити на міжнародній конференції “Публічні закупівлі: актуальні виклики та прозрі рішення” вже цієї суботи, 25 листопада.

Читайте також:

Як убезпечити себе від участі у потенційно скандальних тендерах?

Зловживання під час держзакупівель: як Prozorro та інші майданчики можуть реагувати на скандальні та резонансні закупівлі?

Ризики під час закупівель: чи існує "чорний список" порушників тендерних процедур?

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини