Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни у процедурах публічних закупівель на період воєнного стану: роз'яснення Мінекономіки

Реклама

Міністерство економіки у своєму листі від 20.11.2023 № 3323-04_62708-06 надало роз'яснення щодо змін застосування законодавства у сфері закупівель.

Так, 02.11.2023 набула чинності постанова КМУ від 31.10.2023 р. № 1135, якою внесені зміни до Порядку формування та використання електронного каталогу та Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, а також постанова КМУ від 02.11.2023 № 1140 "Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для гарантування безпеки судноплавства та сприяння стабільності морських перевезень".

Щодо змін, внесених до Особливостей

У запиті пропозицій постачальників щодо предмета закупівлі товару, вартість якого є меншою ніж 500 тис. гривень, замовник може визначити інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення в межах специфікації товару, визначеної адміністратором електронного каталогу. Запит пропозицій постачальників щодо предмета закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 500 тис. гривень, здійснюється відповідно до специфікації товару, сформованої адміністратором електронного каталогу, яка не передбачає можливості замовника самостійно визначати інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення.

Отже, при формуванні запиту пропозицій постачальників замовник може звузити характеристики товару, обравши ті чи інші параметри із запропонованих адміністратором електронного каталогу (наприклад, розмір, колір, торгову марку тощо) в межах специфікації товару виключно якщо вартість предмета закупівлі товару є меншою ніж 500 тис. гривень.

Постановами № 1135 і № 1140 також внесено зміни до пункту 13 Особливостей, якими доповнено перелік випадків, у разі яких замовник може здійснити придбання товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, без використання електронної системи закупівель (далі - ЕСЗ) шляхом укладення прямого договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару, а саме коли здійснюється закупівля:

  • програмного забезпечення, засобів зв'язку, пристроїв та засобів мережевої безпеки та інших засобів захисту технічної та інформаційної інфраструктури Апаратом Ради національної безпеки і оборони України для забезпечення функціонування та розвитку Головного ситуаційного центру України у разі, коли інформація, що повинна бути оприлюднена в оголошенні про проведення відкритих торгів та/або в тендерній документації, є інформацією з обмеженим доступом або коли її розголошення під час дії правового режиму воєнного стану може нести загрозу національній безпеці;

  • природного газу суб'єктом ринку природного газу, на якого Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України “Про ринок природного газу” покладено спеціальні обов'язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу;

  • здійснюється закупівля послуг, пов'язаних із створенням або залученням фінансових інструментів, а також послуг, пов'язаних із створенням інструментів страхування, перестрахування та/або відшкодування збитків від воєнних ризиків торгових суден, задіяних у перевезенні українських експортних товарів.

Також відповідно до внесених змін, в електронній системі закупівель для закупівель згідно з підпунктами 15, 17, 18 цього пункту замовник може не публікувати договір про закупівлю та/або додатки до нього.

Більше роз'яснень читайте у листі від 20.11.2023 № 3323-04_62708-06.

Читайте також:

Що потрібно знати про типові порушення тендерних процедур

Як убезпечити себе від участі у потенційно скандальних тендерах?

Зловживання під час держзакупівель: як Prozorro та інші майданчики можуть реагувати на скандальні та резонансні закупівлі?

Ризики під час закупівель: чи існує "чорний список" порушників тендерних процедур?

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини