Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Голова профільного комітету Ради розповів про нову концепцію бронювання

Реклама

Голова Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха розповів про «за» і «проти» нової концепції бронювання, якою пропонується запровадити для підприємств щомісячний платіж за відстрочку для військовозобов'язаних працівників. Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради.

«Довкола пропонованої концепції бронювання шляхом сплати збільшеного фіксованого військового збору за працівника останні кілька днів розгорілось багато дискусій», - зазначив Наталуха.

Він назвав чотири найбільш поширених аргументи проти і контраргументи за цю модель, як і самого бронювання взагалі. Серед них:

1. Бронювання породжує «війну для бідних», бо не у всіх є гроші, щоб його оплатити.

В певному сенсі ЗСУ сьогодні - дуже конкурентний роботодавець в Україні і з позиції зарплат і можливості легально виїхати закордон у відрядження чи відпустку. Крім того, в лавах сил оборони служить велика кількість підприємців, професіоналів, спеціалістів різних напрямків різноманітного масштабу, які точно пішли захищати країну не за гроші, або не тому, що не могли уникнути служби законними чи незаконними способами.

Тому цей наратив є ворожим та шкідливим.

Насправді всі зацікавлені в перемозі, яку наблизить оптимальний баланс фронту і тилу. Тому і потрібно запропонувати інструменти, які збалансують сили оборони і їх матеріально-фінансове забезпечення, при цьому не зірвавши мобілізацію.

Нова модель бронювання пропонує вдосконалення системи мобілізації всіх ресурсів - як людських, так і матеріально-фінансових, та адаптування цієї мобілізації на сучасний лад.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

2. Корупційні ризики, які виникають у зв'язку з тим, що з'явиться легальний спосіб «відкупитись».

Відкуповуватися - незаконно, це, справді, є заохоченням корупції. Нова Концепція ж передбачає кратне збільшення бізнесом фінансування ЗСУ за можливості збереження критичних співробітників, які якраз дозволяють бізнесу більше витрачати на оборону.

Ця модель пропонує збільшити фінансову участь бізнесу в підтримці армії. І саме щоб уникнути корупції пропонується перенести прийняття рішення щодо списку заброньованих осіб на підприємстві з держави - на керівника. Це має стати відповідальністю власника перед колективом.

У випадку, коли керівник буде бронювати, наприклад нових працівників із сумнівним набором навичок чи досвіду, то сам колектив забунтує, а можливо - і повідомить відповідні органи. Тоді взагалі нікого не забронюють. І колективу і керівництву потрібно буде знайти баланс і сформувати цей список таким чином, щоб колектив погодився увійти в цей список, бо йдеться про бронювання до 50% військовозобов'язаних. Саме така форма самоорганізації мінімізує порушення і точно є кращою, ніж в цей процес би втручалась держава і в односторонньому порядку висмикувала б людей з колективу.

Щодо створення нової ТОВ для маніпуляцій із бронюванням кого завгодно за гроші - то на 5 заброньованих треба 5 не заброньованих, бо є ліміт - 50%. «Ділкам» буде дуже проблематично знайти бажаючих їх прикрити і стати для них броні фактично «донорами», які гарантовано лишаться без броні.

3. Платне бронювання призведе до інфляції.

Насправді, інфляційні ризики зменшаться.

По-перше, збільшення військового збору за заброньовану особу - це добровільний податок і держава отримує ті кошти, які не критичні для бізнесу, а значить можуть піти як на заощадження, так і не вивід капіталу, тобто, кошти, які б не факт, що працювали в українській економіці.

По друге, замість того щоб бізнес тримав такі кошти на рахунках, чи конвертував у валюту, держава компенсує державний дефіцит, який і є основним джерелом інфляції.

4. Бронювання - лише в інтересах цивільних.

Збільшення фінансування підприємцями армії у зазначеній концепції передбачає не лише покриття грошового забезпечення військовим. Ця модель дозволить закласти фундамент ще і Політики майбутнього військових у суспільстві, як основу для діючої і наступної еліти нашої держави, за рахунок розширеної участі підприємців у фінансуванні війська і акумульованих сум.

Пропонована модель навіть після мобілізації здатна підтримувати фінансування матеріальних благ для військових і їх родин, але крім цього, мова йде і про трудові гарантії - у вигляді гарантованого працевлаштування військових в державних установах всіх рівнів.

Наразі ці пропозиції знаходяться на етапі обговорення і узгодження.

Нагадуємо, Комітет ВР з питань економічного розвитку готує новий законопроєкт, який змінює правила бронювання працівників. Ним, зокрема, пропонується встановити щомісячний фіксований платіж, після сплати якого підприємство зможе забронювати працівника незалежно від посади.

Нові правила мобілізації: добірка матеріалів від LIGA ZAKON

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини