Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Щотижневий огляд комплаєнс-новин

26 лютого 2024, 09:09
119
0
Реклама

1. Нові звинувачення щодо російських олігархів в США та Британії 

Очільнику російського банку ВТБ Андрію Костіну висунули звинувачення в США з приводу ухилення від дотримання санкційного законодавства, яке розповсюджується на нього з 2018 року. Костін має у власності та контролює в Америці дві яхти і будинок в Аспені, штат Колорадо.  

Згідно судових документів, двоє його американських спільників є обвинуваченими в використанні підставних компаній та відмиванні коштів з метою отримання прибутку від активів на загальну суму понад $135 млн. Серед спільників олігарха зазначені американці Вадим Волфсан та Геннон Бонд. Їх заарештували у вівторок. Сам Костін перебуває в росії. 

Всіх осіб звинувачують в оновленні та продажі будинку Костіна в Аспені за мільйони доларів, а також у використанні американської валюти для утримання двох яхт Sea Rhapsody та Sea & Us. Ці фінансові операції були здійснені попри те, що Костіну заборонено використовувати американську фінансову систему. 

Ще один факт, який заслуговує комплаєнс уваги по дотриманню та розслідуванню порушень санкцій стосується Дмитра Овсяннікова.  Нещодавно заарештованого в Лондоні колишнього "губернатора" окупованого Севастополя Дмитра Овсяннікова звільнили під заставу. Під час судового розгляду з'ясувалося, що ця особа окрім російського також має і британське громадянство. 

Овсянніков очолював захоплене Росією місто з 2017 по 2019 рік. До цього він був заступником міністра промисловості та торгівлі в Росії. Колишнього російського губернатора затримали у його лондонському будинку. Його звинувачують в порушенні санкцій введених проти нього Сполученим Королівством, зокрема, у відкритті особистого рахунку в Лондонському банку, у чотирьох платежах на загальну суму 65 тисяч фунтів стерлінгів та у зберіганні в своєму будинку 77,5 тисяч фунтів стерлінгів готівкою. 

Працюєте з клієнтами або партнерами з Великої Британії? Мінімізуйте ризики з українським рішенням LIGA360. Перевіряйте достовірність реєстраційних відомостей, достовірність юридичної адреси, інформацію про засновників компанії та керівників, зв'язки компанії. Замовляйте LIGA360 на вигідних умовах.

2. Найбільші банки Китаю перестали працювати з російськими фінансовими організаціями 

ICBC, CCB та Bank of China займають перші місця за величиною активів у Китаї та мають офіси у багатьох державах світу. Банки припиняють прийом платежів від російських клієнтів із початку січня 2024 року.  

Фінансові установи відхиляють всі платежі, що надходять від російських підсанкціонних організацій, незалежно від способу, через який вони надходять - SWIFT, російські або китайськи системи переказу грошей. Китайські банки пояснюють своє рішення внутрішньою політикою кредитних організацій. 

Китай наразі розглядається як союзник росії через те, що не запроваджував проти РФ та російських компаній санкцій після повномасштабного вторгнення в Україну. Разом з тим,  багато китайських компаній самостійно змушені дотримуватися санкційної політики держав Заходу з метою уникнення санкцій щодо самих себе і маючи намір співпрацювати зі США та ЄС. Не будучи політичним союзником ЄС та США, Китай є їх комерційним партнером у виробництві та споживанні товарів. 

3. Австрійський регулятор перевіряє контроль за відмиванням грошей у Raiffeisen Bank 

Австрійський фінансовий наглядовий орган Financial Market Authority перевіряє Raiffeisen Bank International у зв'язку з недоліками в боротьбі з відмиванням грошей. 

Регулятор здійснює ревізію платежів здійснених між 2017 і 2020 роками в рамках розслідування за яке можливе покарання у вигляді штрафу. На погляд австрійського регулятора, банк не в повному обсязі виконав свої зобов'язання виконуючи транзакції за участю Росії.  

Перевірка органом відбувається на фоні продовження слідства проти Raiffeisen Bank International ініційованого у США, Office of Foreign Assets Control (OFAC). Банк співпрацює і надав оновлені дані для американського розслідування, усвідомлюючи, що порушення санкцій США може призвести до штрафів, заморожування рахунків або припинення ділових відносин з американськими банками-кореспондентами. 

4. Франкфурт - локація нового органу ЄС з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму 

Європейський Союз надав перевагу Франкфурту, Німеччина, для місця розташування нового регулятора з протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму (AMLA). Дев'ять країн-членів змагалися за право прийняти у себе AMLA. До конкуруючих міст належали: Бельгія (Брюссель), Німеччина (Франкфурт), Ірландія (Дублін), Іспанія (Мадрид), Франція (Париж), Італія (Рим), Латвія (Рига), Литва (Вільнюс) та Австрія (Відень). Кінцевим терміном подання заявки на розміщення агентства було 10 листопада 2023 року. 

Новий регулятор відстежуватиме ризики та загрози всередині та за межами ЄС, координуватиме національних наглядових органів та підрозділи фінансової розвідки, а також безпосередньо контролюватиме конкретні фінансові установи залежно від рівня ризику. Його створення розглядається як важлива домовленість досягнута законодавцями ЄС і є дуже очікуваним для сектору фінансових послуг.  

Спробуйте перше рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360 надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовте за посиланням.

5. Уряд Його Величності публікує свою першу санкційну стратегію. 

У стратегії відображається необхідність протистояти ворожим державам, терористичним організаціям, кіберзагрозам, злочинним угрупованням та цілою низкою викликів  інтересам і цінностям Великої Британії.  

Нова стратегія санкцій визначає підхід та пріоритети у відповідності до  Закону про санкції та боротьбу з відмиванням грошей 2018 року. Він охоплює наступні цілі: відповідальне оформлення та точність санкцій; співпрацю між урядом, міжнародними партнерами та приватним сектором; припинення зусиль, спрямованих на обхід санкцій; а також на подальші інвестиції у посилення імплементації та дотримання санкцій. У документі наголошується, що Велика Британія залишається повністю відданою співпраці з союзниками для реалізації всіх законних маршрутів, якими російські активи можуть бути використані для підтримки України. 

На початку березня буде опубліковано Меморандум про удосконалення законодавства на прикладі Закону про санкції та боротьбу з відмиванням грошей 2018 року. Меморандум містить стислий виклад та попередню оцінку положень та імплементації Закону, включаючи законодавчі поправки, які були внесені для виконання стратегії.  

6. Розслідування банків Великої Британії 

Barclays банк повідомляє, що розслідування Управління з фінансового регулювання та нагляду Великобританії (FCA) щодо контролю банку за боротьбою з відмиванням грошей (AML) закрито. 

У щорічному звіті, поданому у вівторок, Barclays заявив, що розслідування вивчало дотримання банком правил відмивання грошей у Великобританії та правил і принципів встановлених FCA для бізнесу. Розслідування безпосередньо було зосереджено на моніторингу транзакцій щодо певних бізнесів в Barclays Bank UK PLC. 

Ще 2022 року повідомлялось, що FCA опублікувало повідомлення про незалежну перевірку систем банку сфокусованих на виявленні та протидії фінансовим злочинам. 

Розслідування збирало історичну інформацію, докази та документацію, щоб визначити, чи слід вживати заходів щодо ситуації у банку або примусових заходів щодо фінансової установи. 

Британське управління з фінансового регулювання та нагляду (FCA) розпочало розслідування щодо контролю Lloyds Banking Group за боротьбу з відмиванням грошей, повідомив кредитор у своєму річному звіті в четвер. 

Ллойдс заявив, що розслідування пов'язане з дотриманням правил відмивання грошей у Великій Британії та правил і принципів ведення бізнесу встановленими FCA, з акцентом на систему комплаєнс контролю. 

Банк заявив, що повністю співпрацює з розслідуванням і не може поки оцінити потенційні фінансові наслідки, якщо такі будуть. FCA відмовилося від коментарів. 

Влада Великої Британії останніми роками посилює контроль за відмиванням грошей у провідних банках країни на тлі критики щодо того, що Лондон є одним із найбільших у світі центрів відмивання нелегальної готівки. 

Наприклад, у грудні 2021 року банк NatWest був оштрафований на 265 мільйонів фунтів стерлінгів за те, що не зміг запобігти відмиванню майже 400 мільйонів фунтів стерлінгів через свої рахунки. Це була перша кримінальна справа про відмивання грошей, яку регулюючі органи порушили проти британського банку. 

Читайте також: Комплаєнс: добірка актуальної аналітики для бізнесу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини