Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нова організаційна структура НБУ у посиленні нагляду за фінансовим ринком

Реклама

Під банківським наглядом, відповідно до положень Закону України “Про Національний банк України”, розуміють систему контролю та активних впорядкованих дій Національного банку України, спрямованих на забезпечення дотримання банками та іншими особами, стосовно яких Національний банк України здійснює наглядову діяльність законодавства України і встановлених нормативів, з метою забезпечення стабільності банківської системи та захисту інтересів вкладників та кредиторів банку.  

Так, за інформацією Національного банку України (надалі - Національний банк або НБУ) з метою підвищення інституційної спроможності, ефективності виконання функцій щодо моніторингу та визначення осіб пов'язаними з банками, а також впровадження виконання функцій щодо моніторингу та нагляду за пов'язаними з небанківськими фінансовими установами особами, регулятором прийнято рішення про реорганізацію Відділу моніторингу пов'язаних з банками осіб та створення на його базі Управління моніторингу пов'язаних осіб. 

Повідомляється, що Управління моніторингу пов'язаних осіб, серед іншого виконуватиме нові функції, передбачені законодавством України та, зокрема, здійснюватиме: 

  • виявлення під час здійснення нагляду за банками та небанківськими фінансовими установами ознак пов'язаності та підстав для визначення осіб, пов'язаними з банками та небанківськими фінансовими установами; 

  • підготовку пропозицій щодо визначення осіб пов'язаними з банками та небанківськими фінансовими установами шляхом унесення таких питань на розгляд Комітету з питань нагляду та регулюання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем та Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг; 

  • здійснення контролю за операціями банків та небанківських фінансових установ із пов'язаними з ними особами та контролю за дотриманням банками та небанківськими фінансовими установами вимог законодавства України щодо визначення пов'язаних осіб. 

Управління моніторингу пов'язаних осіб належить до вертикалі підпорядкування "Пруденційний нагляд", загальне керівництво та контроль за діяльністю якої здійснює заступник Голови Національного банку.  

З метою посиленню цього важливого напряму діяльності Національного банку, на посаду новоствореного управління здійснюватиметься пошук та відбір кандидата, який зможе сприяти ефективному посиленню нагляду за фінансовим ринком.  

Хочете отримувати експертну аналітику з гарячих бізнес-питань? В LIGA360 є матеріали для всієї команди: для юристів, бухгалтерів, комплаєнс-фахівців та керівників. Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини