Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд підтримав позицію податківців щодо анулювання реєстрації платника ПДВ

Реклама

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну до податкового законодавства були внесені зміни, які дозволяють особам звільнятися від відповідальності за несвоєчасне виконання податкового обов`язку. Однак для цього особа зобов`язана вчинити певну дію, подати відповідну заяву до контролюючого органу.

До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі Касаційного адміністративного суду у постанові від 17.09.2024 у справі № 280/10300/23 щодо правомірності прийнятого контролюючим органом рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість.

ВАС ВС підтримав позицію податківців з огляду на наступне.

Хочете збільшити шанси на успіх в суді? Спробуйте нову LIGA360! Пошук подібних рішень, АІ-прогнозування на основі позовних вимог, експертні роз'яснення та інші інноваційні можливості. Замовте презентацію прямо зараз.

3 березня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану», який набрав чинності 7 березня 2022 року.

Цим Законом підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнений пунктом 69.

З набранням чинності Законом № 2260-IX передбачене підпунктом 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПК звільнення від відповідальності поставлене в залежність від підтвердження у визначеному законодавством порядку можливості чи неможливості виконання платником податків обов`язку, зокрема, щодо дотримання термінів подання звітності.

Наказом Міністерства фінансів від 29 липня 2022 року № 225 затверджено Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов`язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПК.

Однак у вказаний в оскаржуваному рішенні період та на час прийняття спірного рішення позивач не подав заяву до контролюючого органу про відсутність можливості подання звітності, відтак не вчинив обов`язкової дії, яка б звільняла його як платника податків від відповідальності за несвоєчасне виконання податкового обов`язку, зокрема щодо подання звітності.

Позивач, серед іншого, зазначив, що ним не подавалася декларація з податку на додану вартість, у зв`язку з відсутністю уповноваженої особи на вчинення вказаних дій.

Водночас позивачем здійснювалась господарська діяльність, зокрема реєструвалися податкові накладні, що свідчить про те, що він мав можливість подати декларацію з НДС, або принаймні повідомити контролюючий орган про неможливість виконати свій обов`язок у встановлений законодавством строк.

Вказані вище обставини також підтверджують можливість позивача дотриматися норм Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов`язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення», затвердженого наказом Мінфіну № 225 в частині повідомлення податкового органу про неможливість виконати свій обов`язок у встановлений законодавством строк.

Враховуючи викладене, КАС ВС касаційну скаргу позивача залишив без задоволення, а постанову апеляційного адміністративного суду - без змін.

За матеріалами ДПС.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини