Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес має пропозиції до «мовного» законопроекту

25 жовтня 2018, 17:48
316
0
Реклама

Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) направила в комітет з питань культури та духовності ВР пропозиції до прийнятого в першому читанні законопроекту №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Детальніше про його можливий вплив на бізнес ми писали раніше.

ЄБА підтримує необхідність прийняття документа, одночасно висловлюючи до нього ряд зауважень. Зокрема, вона вказує на неврегульованість питання мови реклами: «Якщо реклама розрахована на іншомовного споживача, то її трансляція виключно українською мовою може бути для нього незрозумілою. Тому альтернативою, наприклад, може бути трансляція відеореклами з перекладом на українську мову».

«Вимога про переведення призначеного для користувача інтерфейсу і всієї технічної документації на українську мову може привести до затримок постачань імпортних товарів, а також до збільшення їх вартості (наприклад, побутової техніки та медичних виробів). Вважаємо, що такі дані для користувача можуть надаватися на офіційних мовах ЄС. Переклад на державну мову технічної документації доречний в обсязі, необхідному для здійснення перевірок», - вказує ЄБА.

Також бізнес-спільнота занепокоєна ризиком зловживань з боку уповноваженого із захисту державної мови, якому законопроект пропонує надати повноваження проводити мовну експертизу. Для цього він зможе безперешкодно відвідувати підприємства та отримувати всі документи. Тому ЄБА пропонує деталізувати його повноваження.

Крім того, асоціація вважає нереалістичною зміну маркування в термін до шести місяців, оскільки в європейській практиці на таку роботу відводиться до трьох років.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини