Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Третейський суд не може вирішувати справи про стягнення заборгованості за споживчим кредитом

10 травня 2019, 17:00
2707
0
Реклама

Суть справи: позивач просив скасувати рішення третейського суду про стягнення заборгованості за кредитним договором. Позовна заява обґрунтована тим, що у банку в нього був відкритий лише зарплатний рахунок, а кредитний договір з відповідачем він не укладав. Крім того, позивач вказав, що третейський суд розглянув цю справу без його участі.

Апеляційний суд, який діяв як суд першої інстанції, позов задовільнив і скасував рішення третейського суду.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із таким висновком.
Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону «Про третейські суди», юридичні та фізичні особи мають право передати на розгляд третейського суду будь-який спір, який виникає з цивільних чи господарських правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

Законом про внесення змін щодо підвідомчості справ третейським судам стаття 6 Закону «Про третейські суди» була доповнена п.14, згідно з яким третейські суди не можуть розглядати справи у спорах щодо захисту прав споживачів, у тому числі споживачів послуг банку (кредитної спілки).

Верховний Суд зазначив, що після набрання чинності цим Законом (12.03.2011) відповідні справи не можуть бути предметом третейського розгляду, незважаючи на наявність у договорі третейського застереження.

Відповідну постанову по справі № 774/64/18 ВС прийняв 25.04.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Раніше ми писали про те, що Верховний Суд скасував штраф у розмірі 558 450 грн за порушення трудового законодавства.

Перевірити вашу компанію та своїх контрагентів можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Протестувати CONTR AGENT можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини