Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як Держпраці перевірятиме підприємців після скасування порядку

20 травня 2019, 10:00
4641
0
Реклама

17 травня відбувся брифінг щодо правових наслідків судового рішення про визнання нечинною постанови Кабміну щодо інспекційних відвідувань Держпраці.

Нагадаємо, що 14 травня Шостий апеляційний адміністративний суд визнав нечинною

постанову Кабміну від 26.04.2017 №295. Рішення набрало чинності з дати прийняття і може бути оскаржено у Верховному Суді.

«Таке рішення суду припинило хаотичну діяльність контролерів, які приходили на інспекційні відвідування, тобто відновило законний порядок проведення перевірок, а також баланс прав та відповідальності підприємців. Таке судове рішення не зменшує права працівників та покращить захист прав роботодавців, а також підштовхне уповноважені органи до реальної боротьби з тіньовою зайнятістю. Крім того, це значно зменшить корупційні ризики», - розповіла Голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна.

Вона зазначила, що вищевказане судове рішення має такі правові наслідки:

- затверджені скасованою постановою Кабміну Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю також втратили чинність та більше не можуть бути застосовані;

- виконавчі органи міст обласного значення та об'єднаних територіальних громад не можуть здійснювати заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю у будь-яких формах;

- інспектори Держпраці можуть здійснювати перевірки виключно керуючись вимогами Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

«З урахуванням встановлення нечинності постанови Кабінету Міністрів №295, судові позови, ініційовані підприємцями, до яких було застосовано норми затверджених цією постановою порядків, можуть мати судову перспективу», - зазначив адвокат Денис Осмоловський.

Крім того, Голова ДРС Ксенія Ляпіна анонсувала великий захід, який відбудеться 23 травня о 12:30 у Бізнес-центрі ЛІГА. Це буде круглий стіл щодо правових наслідків вищевказаного судового рішення, де фахівці ДРС, юристи та адвокати поділяться практичними порадами для підприємців щодо захисту їх прав.

Нагадаємо, що в центрі професійної освіти АКАДЕМІЯ ЛІГА:ЗАКОН постійно проводяться практикуми, семінари, круглі столи, онлайн-конференції і вебінари з відомими спікерами-практиками.

Раніше ми писали про те, що Мінсоцполітики наполягає на прийнятті нового Трудового кодексу.

Дізнатись про потрапляння компанії у графіки планових перевірок державних органів нагляду та контролю можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, сервіс дозволяє перевірити інформацію щодо сплати податків вашими контрагентами та можливе їх включення до санкційних списків України, ЄС, США та інших країн.

Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини