Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначення малозначності у справах про адмінправопорушення є виключною компетенцією поліції

6 листопада 2019, 13:08
3768
0
Реклама

Суть справи: водій оскаржив постанову інспектора поліції про притягнення його до адмінвідповідальності за проїзд на забороняючий сигнал світлофору, а також просив звільнити його від адміністративної відповідальності шляхом винесення усного зауваження.

Позивач вказав, що зупинився за дорожньою розміткою після подачі світлофором сигналу, який забороняє рух, але пересік лінію та заїхав за неї лише на 0,5 метра. Він вважає, що вказане правопорушення, в якому він щиро кається, носило формальний характер та є малозначним, оскільки не скоїло аварійної ситуації чи перешкод іншим транспортним засобам або загрози пішоходам.

Читайте також: службовий автомобіль не повинен проходити техогляд: рішення ВС

Місцевий та апеляційний суди позовні вимоги задовольнили. Суди скасували оскаржувану постанову у частині накладення штрафу та замінили його на усне зауваження, після чого закрили провадження у справі на підставі ст. 22 КУпАП, за малозначністю.

Однак колегія суддів Адміністративного суду попередні рішення судів скасувала а позов залишила без задоволення.

Відповідно до ст. 22 КУпАП, при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган (посадова особа), уповноважений вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

При цьому відповідно до ст. 222 КУпАП розгляд справ про адміністративні правопорушення передбачених ч. 2 ст. 122 КУпАП віднесено до компетенції Національної поліції.

Таким чином, приймаючи рішення про звільнення порушника від адміністративної відповідальності, суди попередніх інстанцій вийшли за межі своєї компетенції тим самим втрутившись в дискреційні повноваження відповідача.

Відповідну постанову по справі № 266/3228/16-а ВС прийняв 31.10.2019. Повний текст постанови є в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Вам буде цікаво, що:

- За порушення ПДР не можуть оштрафувати без доказів

- Верховний Суд скасував штраф, накладений на водія за зупинку на тротуарі

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини