Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Несплата аліментів – недостатня підстава для позбавлення батьківських прав: ВС

Реклама

Суть справи: позивачка просила позбавити батьківських прав батька своєї дитини. Вона вказала, що відповідач пішов із сім'ї і з того часу не цікавиться дитиною, її здоров'ям та освітою, не навідує доньку, не бере участі у вихованні, ухиляється від виконання батьківських обов'язків, самоусунувся від спілкування з дитиною, матеріальної допомоги на утримання не надає.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позовні вимоги, позбавивши відповідача батьківських прав.

В касаційній скарзі відповідач вказав, що позивачка не надала належних доказів щодо його ухилення від виконання батьківських обов'язків, а також сама перешкоджає їх спілкуванню з дочкою.

Колегія суддів Цивільного суду ВС, частково задовольнивши касаційну скаргу, передала справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Верховний Суд вказав, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу.

При цьому суди попередніх інстанцій не встановили у чому саме полягає свідоме та умисне ухилення відповідача від виконання своїх батьківських обов'язків, чи є відповідне рішення таким, що ухвалене в інтересах дитини.

Також ВС зазначив, що посилання суду на існування заборгованості по аліментах та невідвідування відповідачем навчального закладу дитини протягом одного навчального року у повній мірі не може свідчити про ухилення батьків від виконання своїх обов'язків.

Відповідну постанову по справі № 465/3694/14-ц ВС прийняв 16.01.2019. ЇЇ повний текст ви можете переглянути в системі VERDICTUM, оформивши тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Розірвання шлюбу: як правильно оформити розлучення

Верховний Суд зобов'язав повернути борг за розпискою, посилаючись на принцип добросовісності

Велика Палата ВС роз'яснила, як ділиться майно осіб, які проживали в цивільному шлюбі

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини