Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС вказав особливості відновлення працівника на посади внаслідок ліквідації підприємства

Реклама

За положеннями частини четвертої статті 36 КЗпП у разі реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується лише за умови, якщо на підприємстві не відбувається скорочення чисельності або штату працівників.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 19 травня 2020 року у справі № 328/1170/18.

Для побудови виграшної стратегії захисту клієнта в суді існують сучасні діджитал-сервіси, які допомагають полегшити роботу адвоката.

Аналітична система аналізу судових рішень Verdictum надає доступ до 85 млн судових рішень та допомагає оперативно вивчити позицію конкретного судді та колег у схожих справах. Окрім цього система надає доступ до розкладу судових засідань і завантаженості суддів. Отримайте доступ до Verdictum, доки діє знижка 20% (знижка діє тільки у травні)

Обставини справи

Позивачка звернулася до суду із позовом до комунальної установи про визнання незаконним звільнення, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Свої вимоги позивач мотивувала тим, що вона працювала в районній лікарні медичною сестрою зі стоматології, наказом її звільнено з роботи у зв'язку з ліквідацією лікарні. Після звільнення всіх працівників лікарні рішенням міської ради зупинено процедуру ліквідації комунальної установи і ухвалено рішення про її перетворення в комунальне підприємство "Токмацький центр з профілактики та боротьби зі СНІДом" з переданням йому всього майна, прав та обов'язків.

Позиція Верховного Суду

КЦС ВС, погодившись з рішенням апеляційного суду, відмовив у задоволенні вимог позивачки, з огляду на таке.

Відповідно до частини першої статті 42-1 КЗпП, працівник, з яким розірвано трудовий договір з підстав, передбачених пунктом 1 статті 40 цього Кодексу (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), протягом одного року має право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу, якщо власник або уповноважений ним орган проводить прийняття на роботу працівників аналогічної кваліфікації.

При вирішенні спору апеляційним судом надано належну оцінку змісту наказу голови ліквідаційної комісії медичної установи "Про скасування посад штатного розпису у зв'язку з ліквідацією", яким з скасовані всі посади штатного розпису у зв'язку із звільненням всіх працівників районної лікарні.

На момент подання позивачем заяви про поновлення на роботі голові ліквідаційної комісії районної лікарні КП "Токмацький центр з профілактики та боротьби зі СНІДом" створено не було.

Слід зазначити, відповідно до рішення міської ради вирішено припинити діяльність лікарні шляхом ліквідації. Рішення міської ради "Про припинення КУ "Токмацька ЦРЛ" шляхом перетворення в КП "Токмацький центр з профілактики та боротьби зі СНІДом" визнано таким, що втратило чинність.

Для побудови виграшної стратегії захисту в суді необхідно багато часу приділяти вивченню правових прецедентів і норм права. ЛІГА:ЗАКОН розробила комплексне рішення LIGA360:АДВОКАТ, яке об'єднує головні інструменти для ефективної роботи адвоката в єдиному робочому просторі. Крім зручного доступу до найбільшої бази НПА, судових рішень та інформації про компанії й підприємців, ви отримуєте низку додаткових переваг: сповіщення про зміни в законодавчому полі, нові судові рішення, стан контрагентів; створення бази корисних посилань; персональну стрічку новин за обраними темами та джерелами. Спробуйте у травні зі знижкою 30 %.

Також читайте:

Чи повинен роботодавець сплатити 3 % річних від заборгованості з заробітної плати;

Затримка виплат при звільненні: Велика Палата зазначила особливості нарахування;

Не можна звільнити працівника через скорочення штату, не запропонувавши йому вільні вакансії;

Закон «Про запобігання корупції»: ВС зазначив особливості звільнення з роботи;

Коли прогул вважається вчиненим із поважних причин: рішення Верховного Суду;

За якої умови працівникові можна скоротити премію або зарплату на час карантину;

Чи є карантин підставою для відмови працівника від відрядження;

Чи є скорочення штату законною причиною для звільнення працівника;

Чи вважається найманим працівником особа, яка працює не за трудовим договором.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини