Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємці просять не вносити до законодавства про захист прав споживачів норми, що посилюють адміністративний та фіскальний тиск на бізнес

Реклама

Бізнес просить прибрати ризики додаткового адміністративного та фіскального тиску в законопроектах щодо захисту прав споживача. Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

Так, на початку року ЄБА вже виступала проти деяких норм законопроєкту № 6134 «Про захист прав споживачів», оскільки вони суперечать положенням європейських директив, посилюють регуляторний тиск на бізнес та містять корупційні та інші ризики.

Серед положень, які категорично не підтримуються бізнесом - створення двох нових, достатньо монопольних за своїми функціями, уповноважених органів - громадської спілки «Спілка громадських об'єднань споживачів» та Комісії з питань позасудового розв'язання спорів. Передбачається, що вони будуть мати розширені нетипові повноваження по контролю за діяльністю бізнесу та притягненню їх до відповідальності, наприклад, проводити додаткові перевірки бізнесу; накладати штрафи; визначати розміру відшкодування; проводити обов'язкові платні навчання для підприємців тощо.

Пропозиціями до законопроєкту також пропонується надати компетентному органу повноваження проводити контрольні перевірки бізнесу щодо наявності призначених осіб, відповідальних за захист прав споживачів, і накладати штрафи за невиконання або несвоєчасне виконання цих вимог. Безумовно, в європейських країнах є подібні організації, однак, вони не мають впливу на господарську діяльність суб'єктів господарювання.

Водночас, серед ризикових пропозицій - ідея запровадити здійснення розгляду справ у порядку позасудового розв'язання спорів та прийняття рішень Комісією на підставі висновків Спілки. Хоча, відповідно до законодавства України, розмір грошового відшкодування моральної шкоди може визначати лише суд.

Занепокоєння бізнесу загострилось через нещодавно зареєстрований законопроєкт № 9095 щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист прав споживачів.

Цим документом пропонується збільшити розміри штрафів за певні види адміністративних правопорушень та встановити кримінальну відповідальність за надання недостовірної інформації про продукцію.

В Асоціації наголошують, що бізнес готовий відповідати за дії чи бездіяння, які певним чином вплинули на споживача. Водночас, в умовах, коли в країні фундамент з верховенства права та ефективної системи боротьби з корупцією ще не сформовано є побоювання, що така норма, на жаль, може призвести до зловживань з боку контролюючих органів та можливість створення неправомірного тиску на бізнес.

Тому Європейська Бізнес Асоціація звертається до голови комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи та голів інших комітетів ВР з пропозицією не підтримувати законопроєкти № 9095 та № 6134 з наявними нормами, що можуть сприяти вчиненню надмірного адміністративного та фіскального тиску на бізнес. На думку спільноти, останній документ варто направити на повторне доопрацювання, врахувавши застереження та зауваження підприємців і виключно потім виносити на голосування.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини