Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перехід на українську з 16 січня 2021: яких сфер це стосується

Реклама

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадує, що 16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 Закону про забезпечення функціонування української мови як державної та відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову.

Тобто всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов'язані будуть обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

“На практиці це означає, що український споживач нарешті отримає право  на обслуговування державною мовою за замовчуванням - у супермаркеті чи в інтернет-магазині, у кав'ярні чи ресторані, в банку чи в аптеці, на АЗС чи на вокзалі, в спортзалі чи бібліотеці тощо. Винятків небагато: лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін”, - сказав він.

Вимога щодо обслуговування державною мовою стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у т.ч. гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних послуг тощо.

Тарас Кремінь також зазначив, що українською має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо. При цьому інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися й іншими мовами.

Нагадаємо, про наслідки порушень та куди звертатися споживачам, ми писали раніше

Ефективне управління бізнесом з уникненням можливих ризиків можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬУнікальний комплекс інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН допоможе вам бути в курсі усіх законодавчих змін, які стосуються підприємницької діяльності, а також забезпечать вам надійне партнерство завдяки унікальному модулю БІЗНЕС-РОЗВІДКА.

Обирайте комплексні рішення від ЛІГА:ЗАКОН та встигніть скористатися новорічним знижками

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини