Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд оновив порядок бронювання військовозобов'язаних

Реклама

Кабінет Міністрів на засіданні 11 липня вніс зміни до постанови № 76 від 27 січня 2023 року, якою регулюються питання бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час.

Мінекономіки повідомляє, що розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані та встановлено чіткі терміни розгляду держорганами звернень підприємств щодо визначення їх критично важливими.

«Під час зустрічей з бізнесом ми отримували неодноразові скарги на зволікання державних органів з розглядом звернень щодо визначення підприємств критично важливими. Це впливало на діяльність суб'єктів господарювання, заважало бізнесу планувати свою роботу. Бюрократичній тяганині в питаннях бронювання буде покладено край. Сьогоднішнім рішенням Уряд встановив граничні терміни розгляду: звернення підприємств, установ та організацій має бути розглянуте в строк до 10 робочих днів з моменту отримання», - зазначила Перший віцепрем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Окрім того, ухвалені Урядом зміни передбачають:

  • суми ЄСВ відтепер будуть враховуватися у одному з критеріїв для визначення підприємства критично важливим. Нагадаємо, що критерій передбачає сплату підприємством протягом звітного податкового року податків, зборів, платежів (окрім митних платежів) на суму понад 1,5 млн. євро.

  • підприємства ветеринарної медицини, казенних підприємств пробірного контролю тощо можуть бути визнані критично важливими у разі відповідності двом або більше критеріям.

  • застосування єдиного підходу до визначення кількості військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню і працюють в органах місцевого самоврядування та в державних органах.

Нагадаємо, що для визнання критично важливими підприємства мають відповідати трьом або більше критеріям із семи. Серед критеріїв, зокрема - розмір сплачених податків та зборів, відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ, важливість значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади і т.д. При цьому підприємства, установи та організації окремих галузей та сфер (наприклад, підприємства паливно-енергетичного комплексу) мають відповідати двом та більше критеріям.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

Бронювання працівників: добірка актуальних матеріалів

Бронювання працівників: алгоритми та особливості для галузей

Облік військовозобов'язаних на підприємстві: рекомендації для HR щодо дій у разі отримання розпорядження щодо оповіщення працівників про їх виклик за повісткою

Рекомендації HR-менеджерам (1) щодо алгоритму дій під час прийняття на роботу та звільнення працівників в межах ведення військового обліку, (2) щодо ведення персонального військового обліку на підприємстві незалежно від форми його власності, а також (3) щодо алгоритму дій під час звіряння облікових даних, перевірки стану персонального військового обліку на підприємстві.  

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини